GLOBUS

EU potvrdila dogovor s Turskom o migrantima, sankcije Rusiji još šest mjeseci

Na samitu u Bruxellesu

(Fena)

16.12.2016

Čelnici Evropske unije potvrdili su na samitu u Bruxellesu privrženost dogovoru s Turskom o migracijama te istaknuli važnost njegove provedbe.

- Evropsko vijeće ponovno ističe svoju privrženost izjavi EU-Turska i ističe važnost njezine pune i nediskriminatorne provedbe u svim aspektima - kaže se u zaključcima koje su prihvatili čelnici zemalja članica EU-a.

Nakon dogovora s Turskom znatno je smanjen priliv migranata koji iz Turske dolaze na grčke otoke. Iz Ankare turski je predsjednik Tayyip Erdgan poručio da njegova zemlja, u slučaju da EU ne provede dio dogovora s Ankarom koji se odnosi na ukidanje viza, ima i plan B i plan C, ali nije specificirao što oni znače.

Što se tiče prijedloga Evropske komisije kojim bi se nadogradio sistem kvota za raspodjelu izbjeglica po zemljama članicama, u zaključcima čelnika EU-a se kaže da "načelo odgovornosti i solidarnosti ostaje zajednički cilj", prenosi Hina.

Čelnici 28 zemalja članica Evropske unije usuglasili su u četvrtak na samitu u Bruxellesu pravno obvezujuću odluku koja bi Holandiji trebala omogućiti da ratificira sporazum o pridruživanju Ukrajine EU-u. Holandija je ostala jedina članica Unije koja dosad nije ratificirala sporazum o pridruživanju između EU-a i Ukrajine. U Holandiji je u aprilu održan referendum na kojem su birači odbacili sporazum o pridruživanju Ukrajine i EU-a. Iako je referendum neobvezujući za vladu je politički praktički nemoguće ignorirati njegov ishod.

Čelnici Evropske unije u četvrtak su postigli dogovor o produženju glavnih ekonomskih sankcija Rusiji na još šest mjeseci, do sredine 2017., objavili su diplomati. Ta odluka je bila očekivana, a službeni proces kojim će se produžiti sankcije ruskom odbrambenom, energetskom i finansijskom sektoru započet će početkom iduće sedmice. EU je uvela sankcije nakon što je Rusija anektirala ukrajinski poluotok Krim 2014., te ih je pojačala kad je Moskva pružila podršku oružanoj pobuni na istoku Ukrajine.