SPORT

Španci otkrili: Luka Modrić pod istragom od januara

Dnevne novine El Mundo objavile dokument porezne uprave

(A. S.)

15.12.2016

Dnevne novine El Mundo objavile su dokument porezne uprave prema kojem je 18. januara otvorena istraga protiv Modrića koji u Luksemburgu ima poduzeće Ivano SARL preko kojeg prima novac od sponzora.

Španjolski ministar obrazovanja, kulture i sporta Inigo Mendez rekao je kako porezni inspektori dobro rade istražujući nogometaše osumnjičene za utaju poreza u Španiji, među kojima je hrvatski kapiten Luka Modrić, poručivši kako će "svi koji ne poštuju zakon biti istraženi".

- Porezna uprava godinama efikasno i profesionalno radi u obrani općeg interesa. Primijetili ste njihov rezultat. To će se nastaviti - rekao je Mendez na novinskoj koferenciji nakon ministarskog sastanka u Madridu.

Porezna policija istražuje nekoliko nogometaša evropskog prvaka Real Madrida, uključujući veznog igrača Luku Modrića, zbog izbjegavanja plaćanja poreza na prihod od reklama i sponzorskih ugovora.

Dnevne novine El Mundo objavile su dokument porezne uprave prema kojem je 18. januara otvorena istraga protiv Modrića koji u Luksemburgu ima poduzeće Ivano SARL preko kojeg prima novac od sponzora i reklama, pišu 24sata.

Te su novine jedan od 12 evropskih medija koji zajednički objavljuju povjerljive dokumente i informacije koje im distribuira portal Football Leaks.

Porezna uprava je u ponedjeljak zatražila od izdavača El Munda sve dokumente i podatke o 37 osoba iz svijeta nogometa čija su imena izašla preko Football Leaksa, kao pomoć u istrazi.

- U Španjolskoj su svi građani jednaki pred zakonom a plaćanje poreza njihova obveza. Jedina razlika koju radi porezna uprava je između onih koji poštuju zakon i onih koji ga ne poštuju - rekao je Mendez. "Oni koji ga ne poštuju bit će istraženi".

Mendez je ujedno i portparol vlade desnog centra koja je prošli mjesec dobila novi četverogodišnji mandat.