REGION

Makedonija na nogama: Prekinuta sjednica izborne komisije

Policija postavila zaštitnu ogradu

(A. S.)

15.12.2016

Četiri dana poslije vanrednih parlamentarnih izbora, Makedonija će večeras saznati i ko će formirati novu vladu, pošto Državna izborna komisija razmatra 16 prigovora Socijaldemokrata i partije Besa. Sjednica je prekinuta poslije svađe oko prigovora partije Besa. Ukoliko prigovori budu usvojeni, SDSM i VMRO-DPMNE će imati po 50 poslanika u Sobranju.

Makedonska policija je postavila zaštitnu ogradu oko sjedišta Državne izborne komisije, koja će do večeras donijeti odluke o 16 prigovora opozicionih partija na tok glasanja na nedjeljnim parlamentarnim izborima.Pojedinci su već pokušali srušiti ogradu.

Ograda je oko sjedišta izborne komisije postavljena poslije najava VMRO-DPMNE da će "mobilisati" pristalice kako bi odbranili preliminarne rezultate, prema kojima je ta partija osvojila dva mandata više od rivalskih Socijaldemokrata.

Sjednica te komisije prekinuta je poslije svađe oko prigovora albanske partije Besa. Nije poznato kada će ova komisija nastaviti raspravu o prigovorima.

Pristalice VMRO-DPMNE su još sinoć, iz nekoliko makedonskih gradova, "spontano" krenule ka Skoplju, ali su odustali pošto je za srijedu poslijepodne najavljena sjednica izborne komisije pomjerena za četvrtak.

Poslije nedjeljnih izbora, lideri rivalskih stranaka Nikola Gruevski i Zoran Zaev razmijenili su teške riječi, optužujući se međusobno za "postizborni inženjering" i "zloupotrebu stranih utjecaja".

Napete odnose dodatno je zakomplikovala policija, koja je u utorak upala u kuću načelnika kumanovske policije, koga je svojevremeno na tu funkciju postavio SDSM.