VIJESTI

Završen proces Ratku Mladiću, presuda do novembra 2017.

Pred haškim tribunalom

BIRN

15.12.2016

Odbrana Ratka Mladića ponovo je pozvala sudije Haškog tribunala da Mladića oslobode po svim tačkama optužnice, odbacujući tvrdnju tužilaca da su dokazali krivicu.

- U svim aspektima ovog predmeta, tužioci nisu uspjeli da dokažu krivičnu odgovornost generala Mladića - rekao je, na kraju završne riječi, Mladićev branilac Dragan Ivetić, prenosi BIRN-Justice Report.

Time je okončan haški proces Mladiću koji je počeo u maju 2012. godine. Sudije će od danas raditi na presudi, čije je izricanje predviđeno do novembra 2017.

Mladić je kao komandant Vojske Republike Srpske (VRS) optužen za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata koji je u šest opština imao razmjere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanjem pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Odgovarajući na argumente Tužilaštva, branilac Ivetić je kazao da Mladić mora biti oslobođen zato što su “branjeni gradovi bili ne samo Sarajevo i Srebrenica, nego i svi lokaliteti u opštinama koje je branila oružana sila, odbijajući da te gradove otvori”.

Ivetić je, između ostalog, negirao tvrdnju optužbe da su Mladić i njegov vrhovni komandant Radovan Karadžić “bili ključni partneri” u udruženom zločinačkom poduhvatu, čiji je cilj bilo stvaranje nove srpske države trajnim i nasilnim uklanjanjem Muslimana i Hrvata sa velikog dijela teritorije BiH.

Na riječi tužioca da je Mladić sa svojom vojskom mogao kroz Bosnu da prođe kao kroz sir, branilac je rekao da je “Mladić sa vojskom mogao da presječe Bosnu, ali to nije učinio, već se branio od napada Armije BiH”.

Govoreći o optužbi za genocid u Srebrenici, branilac je tvrdio da tužioci “ne znaju kada se dogodio sastanak” Mladića sa saradnicima “na kojem je, kako tvrde, odlučeno da se ubijaju muslimanski zarobljenici.

Po optužbi do tog sastanka je došlo u noći između 11. i 12. jula 1995. i tada se “moralo odlučiti” o ubijanju.

Odbrana je nastojala da Mladića ogradi od naređenja kojim je u septembru 1995. odobrio da pet tona goriva bude upotrebljeno za inžinjerijske radove u okolini Zvornika, odnosno, po tvrdnji tužilaca, za premještanje masovnih grobnica u namjeri da se prikrije zločin u Srebrenici.

Opovrgavajući da je Mladić znao šta je u tom dokumentu, Ivetić je rekao da su se “drugi mogli poslužiti njegovim potpisom čak i ako on za sadržaj nije znao”.