LIFESTYLE

Istina o Masonima: Naizgled obična vrata usred glavnog grada razotkrivaju mračnu tajnu misterioznog društva

Teorija zavjere ili nešto drugo

Redakcija

15.12.2016

Starinska ulica Hill Street u glavnom gradu Škotske, Edinburghu, ne djeluje različito od ostataka ovog starog historijskog grada, i na prvi pogled niko ne bi pogodio kako krije jednu tajanstvenu organizaciju.

No oni koji pažljivo promatraju, primijetit će jedna vrata. Iznad dva svijetloplava stupa zlatom je ispisan naziv ‘Edinburška loža (Marijina kapelica) br. 1’. Iznad toga nalazi se šestokraka zvijezda s neobičnim simbolima i brojevima, prenosi BBC.

Najstarija masonska loža

Na adresi Hill Street 19, Marijina kapelica nije mjesto bogoslužja, već masonska loža. Tu se nalazi barem od 1599., što je čini najstarijom masonskom ložom na svijetu koja još uvijek djeluje.

Iako neki misle kako je moderno slobodno zidarstvo nastalo tek 1717., kada je osnovana Velika loža Engleske, udruge slobodnih zidara postojale su u Škotskoj i Engleskoj još u srednjem vijeku. U Škotskoj su se te udruge, ili lože, počele redovnije stvarati u 16. vijeku.

Najstariji očuvani zapisnik sastanka slobodnih zidara nastao je još u januaru 1599. godine, u loži Lodge Aitchison’s Haven u istočnom Lothianu. Nekoliko mjeseci kasnije, osnovana je i loža u Edinburghu, piše Net.

“Tada su stvari stvarno počele”, kaže Robert Cooper, kustos Velike lože Škotske. “Postoji stara izreka da gdje god Škoti dođu u većem broju, prvo što naprave je da sagrade crkvu, nakon toga banku, a zatim pub. Četvrta stvar uvijek je loža.”

Muzej slobodnih zidara

Takav internacionalizam potpuno je vidljiv u muzeju Velike lože Škotske, koji je otvoren javnosti. U njemu se nalaze razni predmeti sa svih strana svijeta: zelena zastavica s natpisom ‘Područna velika loža škotskog slobodnog zidarstva u sjevernoj Kini’, kao i 30 masonskih ‘dragulja’, ili za nemasone, medalja, samo iz Čehoslovačke.

Jasno, neki teoretičari zavjera tvrde kako je slobodno zidarstvo kult povezan s iluminatima. Drugi smatraju da je riječ o globalnoj mreži koja je imala svoj tajni uticaj u svemu, od dizajna američke dolarske novčanice do Francuske revolucije. Poput većine historičara, Cooper se ne slaže s time.

“Ako smo tajno društvo, kako to da znate za nas?”, pita on. “Ovo je javna zgrada, imamo Facebook stranicu, Twitter, čak se i oglašavamo u medijima. Ali još smo uvijek ‘tajno društvo’ koje vlada svijetom! Prava tajna društva su mafija, kineske trijade. To su prava tajna društva. I oni nemaju javne knjižnice. Nemaju muzeje u koje možete samo tako ušetati.”

Mitovi o masonima

Dio mitologije o masonima potiče od misterija njihovih ranih početaka. Jedna teorija ide sve do vitezova templara. Nakon što ih je uništio francuski kralj Filip, kaže priča, neki su pobjegli u Argyll u zapadnoj Škotskoj, i preimenovali svoju organizaciju u slobodne zidare.

Drugi, uključujući i same slobodne zidare, vode svoje podrijetlo ni manje ni više nego od samog kralja Solomona, čiji je hram, priča se, izgrađen s tajnim znanjem koje se prenosilo s jedne generacije masona na sljedeću.

Vjerovatnija je ipak priča da slobodno zidarstvo potječe od srednjovjekovnih udruženja trgovaca, poput cehova. “Sve su se te organizacije temeljile na nekom zanatu”, kaže Cooper. Smisao takvih organizacija nije bio samo u uspostavljanju kontakata, već i u prenošenju tajni zanata, kao i u držanju autsajdera podalje.

Obrtnička udruga

No bila je i jedna znakovita razlika između slobodnih zidara i drugih obrtnika. Oni koji su ribarili ili mljeli žito, obično bi ostajali u jednoj zajednici.

No to nije bio slučaj i sa slobodnim zidarima, posebno kad se počelo s gradnjom većih, detaljnijih crkava širom Britanije. Bili su zvani da izvrše specifične, često velike i dugotrajne projekte daleko od doma. Radovi su trajali mjesecima, a ponekad i godinama. Dodajte tome i činjenicu da su morali biti sigurni da će stranci imati iste potrebne vještine i znanja.

Da bi se to osiguralo, osnovana je organizacija. A kako ste mogli dokazati da ste član te organizacije i posjedujete sva potrebna znanja? Stvaranjem tajnog koda koji poznaju samo članovi, poput načina rukovanja.