BIH

Ispovijest Alise Lier: Svi su nas zaboravili

Supruga ubijenog vojnika Nedeljka Radića

E. Trako

14.12.2016

Moja Anastasija još nema penziju, a izgubila je oca na tako brutalan način, kaže na početku razgovora za "Dnevni avaz" Alisa Lier, supruga vojnika Nedeljka Radića. Nedeljka i njegovog kolegu Armina Salkića prošle godine ubio je Enes Omeragić u kladionici. Alisa kaže da je ogorčena na cijeli sistem zbog činjenice da ih nikada niko iz nadležnih institucija nije pozvao.

Nevažeći papiri

- Ogorčena sam na sve! Ne mogu da vjerujem da nas niko nije pozvao da upita treba li djetetu bilo šta - govori Alisa. 

Otkriva nam da još nije regulirana penzija koja pripada troipogodišnjoj Anastasiji kao djetetu poginulog vojnika. 

- Djevojčica ima penziju koja je 140 KM, jer Ministarstvo odbrane BiH nije završilo papirologiju kako treba. Samo je trebalo poslati službeni nalog prema Fondu PIO RS da bi djevojčica imala punu penziju, na šta apsolutno ima pravo. Zar je problem udariti jedan pečat i proslijediti papir, zar treba godina da se to uradi - kaže supruga pokojnog Radića. 

Nije joj, pojašnjava, jasno kako se iskomplicirala procedura, jer je od ubistva prošla godina. 

- Šalju mi nevažeće papire. Četiri puta ja nosim te iste papire i četiri puta dobijam odbijenice. Ni ljudima u PIO RS nije jasno šta se događa. Niko ne može da vjeruje šta se događa. Borim se koliko mogu, ali iz Ministarstva odbrane nikada nismo dobili nikakav dopis - ogorčena je Alisa. 

Obraćala se, kaže, ministrici za ljudska prava i izbjeglice Semihi Borovac, da vidi kakva prava ima njeno dijete. 

- Kazala mi je da će me nazvati, ali nije nikada. Najteže mi je bilo kada je došao 18. novembar, niko se nije sjetio Armina i Nedeljka, a prošle godine tolika pompa se digla - govori Alisa. 

Krvavi zapisnik

Razočarala se i kada su joj dostavili policijski zapisnik koji je morala priložiti uz ostalu dokumentaciju za penziju. 

- Nisam mogla vjerovati da su taj zapisnik dostavili meni, umjesto da su ga odmah dostavili Fondu PIO RS. Ja sam morala čitati kako je poginuo moj muž, kakve je rane imao, gdje je bio pogođen, ma užas - kaže na kraju Alisa Lier. 

Dobri ljudi

Jedini koji su pomogli njoj i djetetu, kaže Alisa, jesu Nedeljkove kolege iz vojne policije i načelnik Vogošće Edin Smajić. 

- Načelnik Smajić obezbijedio je Anastasiji vrtić i pomogao nam je da renoviramo stan, jer je bio neuslovan za život. Također, istakla bih i kolege mog supruga, koji su u više navrata skupljali novac i donosili nam. Sreća, još ima dobrih ljudi - dodaje Alisa.