LIFESTYLE

Fatalne prijetnje iz svemira: Nismo spremni za ono što nam prijeti, mogli bi završiti poput dinosaura

Upozorenje NASA-e

(Al. Ti.)

14.12.2016

"Potpuno smo nepripremljeni za iznenadni udar asteroida ili kometa", upozorio je dr. Joseph Nuth iz NASA-e na konferenciji Američke geofizičke unije u San Franciscu. Objasnio je da su veliki kometi ili asteroidi, onakvi koji bi mogli sa Zemlje izbrisati cijelu civilizaciju, vrlo rijetki, ali mogu se sudariti s planetom svakih 50 do 60 miliona godina.

"S obzirom da je komet koji je izazvao izumiranje dinosaura udario prije 65 miliona godina, možda smo malo i probili taj rok", kazao je.

"Najveći problem je taj što zapravo u ovom trenutku ne možemo ništa poduzeti da to spriječimo", dodao je. Kometi uglavnom prolaze dosta udaljeni od Zemlje, no povremeno se ipak nađu u njenoj blizini, piše Guardian.

Posljednji bliski susret bio je 1996. godine, kada je komet na kraju udario u Jupiter, i zatim ponovo 2014. godine, kada je komet prošao vrlo blizu Marsa. Kako je komet otkriven samo 22 mjeseca ranije, da se kojim slučajem radilo o potencijalnom sudaru s Zemljom, ne bismo imali dovoljno vremena za lansiranje misije za skretanje putanje kometa.

"Priprema za lansiranje svemirske letjelice traje pet godina. Mi smo imali svega 22 mjeseca", istakao je Nuth. NASA je negdje početkom godine osnovala odjel za planetarnu odbranu, Planetary Defence Coordination Office, koji se bavi otkrivanjem i praćenjem svemirskih objekata blizu Zemlje.

NASA je otkrila da se 90 posto svemirskih objekata u blizini Zemlje veća od kilometra, odnosno veličine koja bi devastirala planet. Manja svemirska tijela također mogu biti prilično opasna. Od ukupno 1748 potencijalno opasnih asteroida, NASA je pronašla 874 asteroida veličine jednog kilometra.

Naučnica u Nacionalnom laboratoriju Los Alamos dr. Cathy Plesko kaže da postoje dva načina za odbranu od asteroida: nuklearna bojna glava ili kinetički udarač, koji je, u biti, zapravo samo golemi top.
"Tehnologija topa je ustvari vrlo dobra tehnologija jer velikom brzinom presreće metu i zapravo je učinkovitija od eksploziva", objasnila je.

"Međutim, kalibriranje topa potrajalo bi mnogo duže nego da se u svrhu obrane planeta posegne za nuklearnim oružjem. Problem je i što nemamo dovoljno informacija o tome što se nalazi u asteroidu ili kometu, objasnila je Plesko. "Prema onome što znamo o fizici, i stijenama, i ledu, možemo tek otprilike nagađati."