KULTURA

Novootkriveni Leonardov crtež vrijedi 15 miliona eura, vlasnik kaže da ga novac ne zanima

Otkriven javnosti u ponedjeljak u Parizu

Autor:(Am.K.)

14.12.2016

"Izvanredan" crtež Leonarda da Vinčija procjenjen na 15 miliona eura otkriven je javnosti u ponedjeljak u Parizu. Kada je anonimni vlasnik saznao o autorstvu crteža, mirno je odgovorio: "Imam ja preča posla od novca".

Pariska aukcijska kuća Tajan izjavila je da nema sumnje da je "izvanredno otkriće" jedno od osam crteža Sv. Sebastijana Mučenika koje Leonardo pominje u svom Atlantskom kodeksu (danas izloženom u milanskoj biblioteci Ambrozijani). To je prvi Leonardov rad koji se pojavio u javnosti poslije više od 15 godina.

Tade Prat, direktor za slike starih majstora u Tajanu otkrio je u razgovoru za "NewYork Times " kako je bio u "nekoj gužvi" kada je penzionisani doktor iz centralne Francuske (koji želi da ostane anoniman) pokucao na vrata aukcijske kuće u martu i izvadio crtež dimenzija 19cm x 12,7 centimetara iz portfolija sa još četrnaest neuramljenh slika koji je pripadao njegovom ocu.

leonardo

- Pomislio sam da je riječ o zanimljivom crtežu iz 16. vijeka na kojem treba još da se radi - kazao je Prat za NewYork Times.

On je zatražio drugo mišljenje od Patrika de Basera, nezavisnog dilera i savjetnika za stare majstore. On je odmah zaključio da je riječ o ljevorukom umjetniku, poput Leonarda. Takođe je primetio dijagramske studije svjetlosti svijeće propraćene minijaturnim bilješkama karakterističnim za italijansku renesansu.

- Ne misliš valjda da je Leonardo? To bi prsto bilo nevjerovatno - upitao ga je Prat.

"Tajan" je potražio i treće mišljenje od Karmen C. Bambah, kustoskinje za italijanske i španske crteže pri Metropolitenu u NewYork Timesu.

- Kada su mi pokazali crtež, oči su mi ispale iz jabučica - rekla je dr Bambah.

- Atribucija je nesporna, slučaj je jasan. Riječ je o vrlo uzbudljivom otkriću. Ima toliko razmjene ideja i energije u načinu na koji je Leonardo istraživao figuru, neke furiozne spontanosti. Kao da gledamo preko umjetnikovog ramena. Srce mi uvijek poskoči kad pomislim na taj crtež - rekla je Bambah.

Ona smatra da je ovaj novootkriveni crtež najbolji od tri poznate studije za najverovatnije danas izgubljenu sliku "Sv. Sebastijana".

 Druge dvije su u muzejima u Hamburgu i Bajonu. Bambah procenjuje da je crtež nastao između 1482. i 1485, tokom rane faze Leonardovog boravka u Milanu, gde je naslikao prvu verziju "Bogorodice među stenama" danas u Luvru.