VIJESTI

Suđenje Radončiću i ostalima: Tužilac Mihajlović emotivne poruke pokušao prikazati kao krivično djelo

Održano ročište u Sudu BiH

Am.K.

14.12.2016

Svjedočenjem svjedoka Tužilaštva BiH Adnana Bešlića, uposlenika u Centru za forenziku FUP-a, a koji je vještačio mobilne telefone, danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje Fahrudinu Radončiću, Bakiru Dautbašiću, Bilseni Šahman i Zijadu Hadžijahiću.

Imenovanje direktora

Bešlić je na zahtjev Tužilaštva čitao poruke koje su razmjenjivali Dautbašić i Šahman. Prve poruke su se odnosile ne razgovor o imenovanju direktora Apoteka Sarajevo. No, advokatica Mirna Delalić koja zastupa Šahman je uložila prigovor jer se imenovanja ne pominju nigdje u optužnici.

Reagirao je i Radončić.

- Šahman nije ni bila stranački predložena za mjesto direktorice Apoteka Sarajevo. Nije se ni prijavila na konkurs. Imenovan je sasvim drugi čovjek, kazao je Radončić.

Nakon toga svjedok Bešlić je nastavio sa čitanjem poruka, a među kojima su bile poruke o stranačkim imenovanjima, te privatne i emotivne poruke nevjenčanih supružnika Dautbašića i Šahman na što su odbrane također reagirale.

Odbrane su prigovorile i jer je tužilac Božo Mihajlović preskakao određene poruke, a određene čitao, a što je mijenjalo kontekst razgovora Dautbašića i Šahman.

Izvlačenje iz konteksta

Naime, tužilac Mihajlović je pokušao da privatne čak i emotivne poruke, izvlačeći ih iz konteksta, prezentira tako kao da se dovode u vezu sa navodnim krivičnim djelom.

Odbrane su zatražile da se te stranice sa kompletnim razgovorom predaju Sudskom vijeću.

Vijeće je upozorilo tužioca da ih ne zanimaju politička imenovanja i izbori koji nisu u vezi sa izvršenjem krivičnih djela koja se optuženima stavljaju na teret, kao ni emotivne poruke nevjenčanih supružnika.

Zbog ekonomičnosti postupka odbrane i tužilac su se dogovorili da će usaglasiti koje će poruke tužilac prezentirati u sudnici kako se ne bi dolazilo u situaciju da se čitaju privatne poruke.

Naredno ročište zakazano je za 21. decembar.