SREDNJOBOSANSKI KANTON

Vlašić: Turisti ponijeli skije i skafandere, a temperature daleko iznad nule

Vremenske prilike bliže ljetu nego zimi

D. PUCAR

14.12.2016

Nakon snijega koji je poprilično napadao početkom mjeseca, sunčano vrijeme i temperature daleko iznad nule pokvarili su zimsku idilu na Vlašiću, kao i raspoloženje vlasnika biznisa na ovoj bh. planini.

No, zato su turisti, iako iznenađeni činjenicom da su skoro polovinom decembra jutarnju kafu mogli piti na terasama u majicama bez rukava, bili bolje raspoloženi, a ni blato nakon otapanja snijega kojeg je bilo posvuda nije im moglo pokvariti dobro raspoloženje.

Poluprazni hoteli

Iako su hoteli poluprazni, a ulice prilično puste u odnosu na sliku kakva obično bude u ovo doba godine, nekoliko stotina gostiju odsjelo je uglavnom u vikendicama.

darko-plehan

Darko Plehan

Ispred vikendice u samom centru Babanovca zatekli smo bračni par iz Zagreba, koji je, kako su kazali, s djecom prvi put posjetio Vlašić.

- Zimski odmor odučili smo iskoristiti i posjetiti susjednu Bosnu, a Vlašić smo odabrali po preporuci rodbine. Iako smo ponijeli skafandere i sanke, ispalo je da baš i nemamo sreće s vremenom. No, kad nismo mogli uživati u snježnim radostima, iskoristili smo vrijeme da kušamo čuveni vlašićki sir i ćevape, te druge proizvode po kojima je ovaj kraj poznat - rekao je Zagrepčanin Darko Plehan.

kristina-plehan

Kristina Plehan

Njegova supruga Kristina kaže da su Vlašić i Babanovac nadmašili njena očekivanja.

Razne delicije

- Nisam baš mislila da ćemo tu zateći desetke hotela i bogatu turističku ponudu. Znam da je Vlašić i prije rata bio popularan zimski centar, ali ovo, moram priznati, nisam očekivala. Nismo se dali deprimirati, pa smo uživali u uštipcima s vlašićkim sirom i drugim delicijama - kazala je Kristina Plehan.

Slika se može promijeniti

Uoči službenog otvorenja sezone ovaj vikend, kada organizatori očekuju i do 15.000 ljudi, Vlašić zaista ne nudi sliku jednog od najpopularnijih zimskih centara u regionu. No, kako kažu hotelijeri, sve se to promijeni u dva dana.

Potrebno je samo nekoliko centimetara snijega i niže temperature, koje bi se, prema vremenskoj prognozi, već sredinom sedmice trebale vratiti u minus.