BIH

Tegeltija o novom predsjedniku Suda BiH: Izabran je najbolji kandidat

Burna rasprava na sjednici VSTV-a u Mostaru

A. DUČIĆ

14.12.2016

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH održava sjednicu u Mostaru, na kojoj se, između ostalog, glasati o novom čelniku Suda BiH.

13.52 Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija kazao je novinarima nakon glasanja da je izabran najbolji kandidat, te da se situacija sada treba smiriti kako bi novi predsjednik Suda mogao raditi u mirnoj atmosferi.

Istog je mišljenja i članica VSTV-a Ružica Jukić, koja je kazala da Bošnjaci zbog njegovog izbora neće ispaštati jer se biraju i još neke pozicije u vrhu pravosuđa, poput glavnog tužioca BiH.

- Pojedini nosioci su mijenjali nacionalnost. Da li je izjašnjavanje Salihovića iz reda ostalih, vi procijenite - dodala je Jukić.

13.43 Za novog predsjednika Suda BiH izabran je Ranko Debevec, za kojeg je glasalo šest članova VSTV-a, protiv ih je bilo pet, a jedan suzdržan.

13.26 Nakon održane rasprave, Tegeltija je dao pauzu nakon koje će se glasati.

Goran Nezirević upitao je svoje kolege: "Zar ste stvarno mislili da sam ja došao u Mostar a da nisam znao ishod?".

- Moje je iskreno ubjeđenje da je Debevec najbolji kandidat i svi o njemu imaju visoko mišljenje. Pa niko nije lud - kazao je Tegeltija.

Član VSTV-a Ilijas Midžić rekao je da je bio svjestan kakav će ishod biti.

Nakon toga uslijedila je prepirka između njega i Ružice Jukić, u koju se uključio i Nezirović.

- Predložite Tihomira Lukesa iz reda hrvatskog naroda, da gospođa Jukić bude zadovoljna, odmah ću ga podržati - kazao je Nezirović.

Tegeltija je naveo da je Lukes šesti na listi, te nije ostavio impresije na članove Podvijeća kada je riječ o rukovođenju.

13.15 Diskusiju je nastavio Milan Tegeltija, koji je rekao da imamo činjenicu da smo na osnovu kriterija "dobili ranglistu takva kakva jeste, bez obzira šta mi mislili o njoj".

Član VSTV-a Zijad Kadrić ističe kako "statistika može svašta izbaciti, ali nije to to".

- Neko ko kaže ja bih ovo ili ono, to mogu biti prazne priče. Ali neko ko je bio na rukovodnoj funkciji, priložit će dokaz. Vršilac dužnosti mora biti pripadnik najbrojnijeg naroda, nema druge. Predsjedniče, to je tako! Ovo što vi imate je statistika. Ne možemo ni prejudicirati da je Goran Salihović već osuđen - rekao je Kadrić.

Tegeltija mu je sugerirao: "Nemojte, da vodimo diskusiju o tome nema nigdje Bošnjaka".

- Ne želim tu vrstu rasprave. Nije to baš tako. Izborom Bošnjaka bih ja bio najsretniji, svoju poziciju bi dodatno ojačao - kazao je Tegeltija.

Član VSTV-a Mahmut Švraka naglasio je da bi svi kandidati mogli biti predsjednik Suda BiH.

- Ako izaberemo nekoga iz reda ostalih, da li dovodimo najbrojniji narod u situaciju da ostane bez pozicije. To je moja dilema. Ako otpada uvjet da se raspravlja o nacionalnosti, onda ide drugi uvjet, a to znači da je onda najlogičnije da ide onaj prvi s rangliste - poručio je Švraka.

Potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić napomenula je da ne postoji mogućnost za imenovanje v.d.

- Mrzim spinove. Jedan konstitutivni narod kao Hrvat sedam godina nije imao pozicije. U uredu discplinskog tužitelja nema nijednog Hrvata. A vi pričate o ugroženosti Hrvata. Odlučivat će se i o glavnom tužitelju BiH. Što se mene tiče, nek to bude Bošnjak, a glavni discplinski tužitelj Hrvat. Neka je na sramotu svakom ko osporava naše ocjene. Znam da ni nakon ovoga neće biti promjene jer će vjerovatno glavni tužitelj biti Bošnjak - poručila je Jukić.

12.49 I u nastavku rasprave prisutnima se obratio član VSTV-a Goran Nezirović.

- Ja se jasno legitimišem. Ovo nije najbolji kandidat. Vi preuzmite odgovornost da sa 6 glasova izaberete predsjednika Suda BiH - kazao je on.

Tegeltija ga je upitao da li mu je prijedlog Branko Perić, Nezirović je rekao "ne, ja samo smatram da ovo nije najbolji kandidat".

Potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić je rekla da je vrijeđa da Nezirović vrši pritisak na sjednici.

- Predlažem da ovo više završimo - istakla je ona.

Tegeltija je dodao da su članovi Podvijeća na tajnom glasanju izabrali najboljeg kandidata.

- Ko je oštećen ako je neko iz reda ostalih izabran za predsjednika Suda BiH? Nema oštećenih. Po toj logici neko će uvijek biti oštećen. Ili će to biti Bošnjaci ili Srbi ili Hrvati - poručio je Tegeltija.

Članica VSTV-a Alma Džaferović rekla je da je za bošnjačkog kandidata, i to Izu Tankića.

12.30 Milan Tegeltija dalje je nastavio sa izlaganjem, kazavši kako "svi moramo shvatiti da je ova institucija u kojoj mi sjedimo najodgovornija za to da se izabere najbolji kandidat".

- Ne može nam kriterij biti nacionalnost. Ne želimo zabijati glavu u pijesak. Ali najsigurniji potez je izabrati onoga ko je prvi na listi, sve ostalo teško da možemo odbraniti - dodao je Tegeltija.

Član VSTV-a Goran Nezirović poručio je Tegeltiji da ga demantira stvarnost.

- Niste upravu da ne postoji ustavni imperativ u vezi sa izborom. Umjesto da vodimo razgovore o tome šta nam je princip, na jednoj strani nacionalni balans, na drugoj stručnost, mi pričamo o efemernim stvarima. Je li nacionalni balans stavljamo van snage? Šta mi zapravo želimo? Mnogo toga bih mogao reći, ali mi čast i želja da se ova institucija održi to zabranjuju - kazao je on.

Nezirović je Tegeltiji također rekao: "Ako mijenjamo politiku, onda moramo saopćiti da je mijenjamo".

- Ne insistiram na Miri Smajlović. Nemojte da se lažemo. Pa znamo šta joj se prigovara, da je dobra prijateljica sa Meddžidom Kreso i dobra s nekim strankama. Dajte da ozbiljno razgovaramo zbog čega nam nudite ovog kandidata - upitao je Nezirović.

12.14 Članica VSTV-a Alma Džaferović smatra da "milion i 800.000 Bošnjaka zaslužuje da ima predstavnika u vrhu jedne pravosudne institucije".

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija ističe da su dva Bošnjaka, dva Srbina i jedan Hrvat bili u Podvijeću.

- VSTV je regulatorno tijelo pravosuđa. Tu postoji rukovodstvo. Za nepune dvije godine meni, predsjedniku, ističe mandat. Tada ćete svi imati priliku da potegnete ova pitanja.  Dozvoljavam da se u nekoj konstelaciji odnosa praviti paritet, ali ono što ne dozvoljavam je da uključujemo i druge institucije SIPA-u, OSA-u, Ministarstvo pravde - naveo je Tegeltija.

Pismo OHR-a se, kaže, odnosi na Općinski sud u Čitluku i na raspored sudija u toj instituciji.

- Kada je riječ o državnom nivou, ne postoji zakonom i ustavom propisana obaveza o nacionalnoj zastupljenosti. Ne može u sve institucije zadovoljiti principe pariteta. Za mene je ovo obični izbor. Izbor kao i svaki drugi. Ne prihvatam pridavanje izboru predsjednika Suda BiH neki poseban značaj. S kandidatima smo razgovarali više od 45 minuta. Moja lična impresija jeste da je gospodin Debevec imao zaista briljantnu prezentaciju uz činjenicu da ima tri ocjene u svom radu "naročito uspješan". Čovjek radi na organiziranom kriminalu i korupciji, dakle naročito teške predmete. Duboko sam ubijeđen da izborom Debeveca - ne da nećemo pogriješiti - već ćemo napraviti dobar potez jer nam treba profesionalac, koji je entuzijasta i koji ima viziju - kazao je Tegeltija.

Napomenuo je da postoje politički spinovi koji su pravljeni u vezi s ovim izborom, "pa su se različiti kandidati dovodili u vezu s različitim strankama".

- Jedino nas poštovanje kriterija drži u sigurnoj zoni. U sigurnoj smo zoni kada biramo najboljeg s liste - poručio je on.

11.59 Raprava između članova VSTV-a pretvorila se u diskusiju o tome koliko koji narod može imati funkcija u pravosudnim institucijama.

Član VSTV-a Ilijas Midžić je nabrojao aktuelne pozicije u FBiH, ustanovivši da je manjak Bošnjaka na rukovodnim funkcijama u pravosudnim institucijama, a isto je, kaže i na državnom nivou.

- Sada kad je na red došao Sud BiH, treba da se postavi pitanje zbog čega većinski narod, sa 51 posto u ovoj državi, ne može imati jednu funkciju na državnom nivou. Drage moje kolege druge nacionalnosti, operisani smo od tih stvari, ali ja vas gledam u oči, da ste vi u pitanju, da eliminiram Srbina ili Hrvata, kako bi se vi pojedinačno osjećali. Ja se osjećam uvrijeđeno i poniženo, ovo vam govorim i kao čovjek i kao pravnik - kazao je Midžić.

Dodao je i kako mu je šok, kada je riječ o stručnosti, da je Branko Perić na zadnjem mjestu.

Član VSTV-a Slavo Lakić rekao je da je bio suzdržan kod glasanja za Debeveca.

- Nakon dva mandata predsjedavanja Kreso bilo je tako kako je bilo. Ona više neće biti predsjednica, pa bi bilo maliciozno da ja nešto sada govorim, a možda prethodno nisam ništa rekao. Jako je bitno za mene ko će doći na čelo Suda. Neko ko sada bude na čelu Suda nosit će ozbiljan proces, s ozbiljnim integritetom pred 58 sudija, koliko ih tamo ima. Čovjek za koji smatram da je prava osoba, a tako misli 70 posto kolega iz profesije, jeste Branko Perić. Teško ćemo javnosti odgovoriti kako je moguće da neko može biti predsjednik Suda ko je bio tek tri i po godine sudija u tom sudu. Zato sam izrazio rezervu - poručio je Lakić.

11.40 Ružica Jukić, potpredsjednica VSTV-a, govorila je o nacionalnoj pripadnosti budućeg predsjednika Suda BiH.

Gdje to piše da može biti Bošnjak? Salihović je zamijenio Jurčevića. Salihović je iz reda ostalih, mada mu je otac Bošnjak. Red je da počnemo da mijenjamo predsjednika Suda druge nacionalnosti, pogotovo jer je direktor OSA-e Bošnjak. Nikada ne bi dozvolila da direktor OSA-e i predsjednik Suda BiH bude iste nacionalnosti. Isto kao ni da direktor SIPA-e i glavni tužilac BiH. Što se mene tiče dajte doživotno Hrvatima funkciju glavnog disciplinskog tužioca - kazala je Jukić, te nastavila:

- Primjedbe SDA i raznoraznih udruženja ne smijemo uzimati u obzir! Oni su izvršili medijski pritisak da to treba biti onaj ili ovaj. Poručujem SDA da na mene neće izvršiti pritisak! Debevec je za mene bio najbolji kandidat. Zar se sada dovode u pitanju ocjene? Ovaj čovjek je imao super karijeru, nama je izložio program, dali smo mu ocjenu 10 jer po nama zaslužuje da bude na tom mjestu. On je odličan kandidat. Zašto se SDA nije javljala kada je Arben Murtezić bio glavni disciplinski tužilac, a Meddžida Kreso predsjednica Suda - upitala je ona.

11.34 U raspravu se uključio i član VSTV-a Goran Nezirović, koji je problematizirao radni staž kandidata Debeveca.

- Debevec ima ukupno 13 godina iskustva u pravosuđu, od čega šest sudijskog. Naprimjer, Mira Smajlović, koja je drugorangirana, ima 22 godine sudijskog iskustva, Izo Tankić ima 27 godina iskustva, a da ne govorimo o iskustvu Branka Perića. Kolega Debevec nije obnašao nijednu rukovodnu funkciju u pravosuđu, za razliku od ostalih kandidata. Na osnovu čega se moglo zaključiti da on ima veće rukovodne vještine od ostalih kandidata - upitao je Nezirović.

Visoki predstavnik je u svom pismu, kako je naveo Nezirović, napisao da je potrebno uzimati u obzir načelo o nacionalnoj zastupljenosti rukovodilaca pravosudnih institucija.

- Da li želimo uvesti novu politiku imenovanja? Kako je moguće da se mjesec ili dva unaprijed zna ko će biti kandidat za ovu funkciju? Imamo glavnog tužioca iz reda ostalih, jer je Goran Salihović i dalje glavni tužilac iako je suspendiran. Mi ovako otvaramo prostor da za glavnog tužioca bude izabran neko iz bošnjačkog naroda. Ovim izborom Gordana Tadić može btii sigurna da neće biti izabrana za glavnog tužioca. To će je demotivirati u radu. Kakav će autoritet ona imati kod tužilaca? Naše primjedbe na rad Meddžide Kreso ne moraju značiti da je iz ovog procesa eliminisan bilo koji kandidat iz bošnjačkog naroda. Ja sam bio najveći kritičar i Kreso i Salihovića, pa imam puno pravo ovako govoriti - rekao je on.

Dodao je da, "ako je Kreso imala uticaj na sudije Suda BiH, onda oni ni ne zaslužuju da uopće budu sudije".

11.18 Govoreći o Debevecu, Tegeltija je izjavio da se radi o sudiji iz reda ostalih.

- On je po rezultatima prvi na listi rukovodeći se prije svega rang listom na kojoj je Debevec prvorangirani u namjeri da ispoštujemo pravilo da biramo najboljeg kandidata. On je bio tužilac Tužilaštva od 2008. s velikim radnim iskustvom s najboljim ocjenama i izuzetnom prezentacijom na intervjuu - kazao je Tegeltija.

Članica VSTV-a Alma Džaferović upitala je Tegeltiju kako su se utvrdile rukovodne vještine Debeveca.

- Svi ste dali desetku, jedino je kolega Slavo dao devet. Kako ste to ustanovili s obzirom na radni staž kandidata? - upitala je ona.

Član VSTV-a Zijad Kadrić istakao je da na toj poziciji u principu ne bi trebao biti neko iz reda ostalih.

- Sva naša dosadašnja politika imenovanja bazirala se prema nacionalnog proporciji. U članu 7. pravilnika se kaže da se ta pozicija popunjava različitim konstitutivnim narodima ili iz reda ostalih. Kada bi se narušio taj nacionalni balans... Mi možemo govoriti šta hoćemo i praviti se, ali to ne bi bilo dobro. Stvorilo bi nezadovoljstvo. Ja eliminišem neke odnose s predsjednicom Suda. I mene je napadala. Znala je zaista biti nezgodna. Što se tiče ovih kandidata, svi su kompetentni i kvalitetni. Ali ne bi se trebalo desiti da nema Bošnjaka na važnim pozicijama. Ne bi bilo poželjno da su Bošnjaci protjerani iz pravosuđa - naveo je Kadrić.

11:05 Nakon pauze, krenula je rasprava o izboru novog predsjednika Suda BiH. Podvijeće Suda predložilo je Ranka Debeveca kao najboljeg kandidata.

10:00 Na samom početku sjednice članovi VSTV-a su glasali o nekoliko prijedloga, a jedan od tih prijedloga je bio da se tačka o imenovanju novog predsjednika Suda BiH prolongira za kraj januara. To su predložili članovi VSTV-a Slavo Lakić i Ilijas Midžić. Međutim, sa 7 glasova protiv i 4 "za" ovaj prijedlog je odbijen.

Naime, na početku sjednice predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija predložio je da se tačka o izboru predsjednika Suda BiH stavi među prvim tačkama, tačnije na 3. tačku, zbog interesa javnosti, te da se o njoj glasa još u jutarnjim satima. Njegov prijedlog je usvojen, međutim prije glasanja o ovoj tački upriličena je pauza.

Na to je reagirao član VSTV-a Goran Nezirović, kazavši da je članovima potrebno više vremena da prouče materijale i biografije kandidata i da se pripreme za diskusiju.

- Znamo kakva je politizacija izvršena. Koliko je javnost instrumentalizirana - kazao je Nezirović, a s njim se složio i član VSTV-a Slavo Lakić, koji je čak predložio da se izbor predsjednika pomjeri za januar 2017. godine.

- Ovdje se radi o integritetu ove institucije. Ona nam treba biti mnogo važnija nego od samog izbora Suda BiH. Znam kakva je politizacija izvršena. Možda smo i mi doprinijeli tome. Ali mi moramo donijeti pravilnu, zakonitu odluku u interesu svih građana, a ne bilo kojeg naroda u ovoj državi. Moramo biti veoma razumni. Ne bi smjeli doprinijeti daljoj konfrotaciji u društvu. Mi moramo doći do jednoglasne odluke da razmotrimo sva pitanja - kazao je on.

Član VSTV-a Ilijas Midžić rekao je kako je primijetio da su se članovi podijelili u grupice.

- Znam da sadašnjoj predsjednici ističe mandat krajem januara, pa bi trebali odluku o predsjedniku Suda prolongirati za narednu sjednicu - kazao je on.

Jukić mu je odgovorila: "Došle su priče do nas da želite izbjeći kvorum, kako bi omogućili ovoj predsjednici (Meddžida Kreso, op.a.) da ostane na čelu Suda".

- Ružice, ja nisam ni slijep, ni glup. Ne mora Kreso biti v.d. Može biti neko drugi - kazao je on, na šta je Nezirović ustanovio "moramo voditi računa šta pričamo, ljudi nas slušaju".

Tegeltija je naglasio kako "to ne mora biti treća tačka, može malo kasnije, dat ćemo pauzu da se upoznate s materijalom".

- Mislim da bi nas odgađanje sjednice dovelo u puno goru pozciju, jer bismo otvorili još više prostora za medijske i politike spinove. Tome ne bi bilo kraja. Mi smo tu gdje smo. Prije svega, moramo voditi računa o dignitetu ove institucije koja je bitnija i od Suda i od Tužilaštva BiH. Ova institucija jedini je garant nezavisnosti pravosuđa. Ne želim otvarati prostor za beskonačno spinovanje - naglasio je Tegeltija.