LIFESTYLE

U Zagrebu izložena zlatna poluga vrijedna 500.000 eura

Uz osiguranje izložena u predvorju poslovnog nebodera Eurotower

Autor:(A. S.

13.12.2016

Građani Zagreba su danas dobili priliku da u nekoliko sati vlastitim rukama opipaju i podignu zlatnu polugu u kakvima države čuvaju svoje zlatne rezerve. Procjenjuje se da je poluga vrijedna 500.000 eura. 

- To je interesantno za ljude, obično su te velike poluge sakrivene negdje u podrumima da se ne vide, prvi put je šansa da mogu ljudi to uzeti u svoje ruke i pokušati jednom rukom dignuti - rekao je Ivan Moro iz kompanije Moro & Kunst koja se bavi međunarodnom trgovinom zlatom i zastupnik je poznate austrijske kovnice Muenze Osterreich, koja je polugu ustupila radi ove prezentacije.

Poluga je uz osiguranje izložena u predvorju poslovnog nebodera Eurotower, u ambasadi Republike Austrije u Hrvatskoj. Poluga je teška 12,44 kilograma.

poluga-2

Mnogi su napravili atraktivne fotografije

Kompanija Moro & Kunst, koja je omogućila predstavljanje poluge, u Hrvatskoj je prisutna posljednjih pola godine, a u Sloveniji posluje već deset godina i bavi se trgovinom investicijskim zlatom. Otvorili su i tržište u Bosni i Hercegovini. 

- U Sloveniju smo uvezli negdje oko 13 tona zlata u zadnjih 10 godina, u Hrvatskoj sada polako napredujemo i mnogi iz regije dolaze kod nas, recimo iz BiH, Crne Gore... - dodao je Moro.

Najviše poluga u trezorima SAD-a i Njemačke

Prema podacima Svjetskog vijeća za zlato, najviše zlatnih poluga čuva se u trezorima SAD-a, 8.133,5 tone zlata, odnosno 653.818 zlatnih poluga.

Slijedi Njemačka sa 3.377,5 tona zlata ili 271.535 poluga te Međunarodni monetarni fond sa 2.814 tona, ili 226.205 poluga.