GLOBUS

Elektori mu okreću leđa: Da li je ugrožena pobjeda Donalda Trumpa?

Devetero demokrata i jedan republikanac poslali otvoreno pismo

(A. S.)

12.12.2016

Deset predsjedničkih elektora - osoba koje bi 19. decembra trebale glasati za Donalda Trumpa kao novog predsjednika SAD-a - zatražili su izvještaj američkih obavještajnih službi o svim istragama koje povezuju Trumpa s Rusijom.

Devetero demokrata i jedan republikanac poslali su otvoreno pismo šefu obavještajne zajednice Jamesu Clapperu, u kojem zahtijevaju relevantne informacije prije datuma kada će morati glasati za predsjednika.

- Želimo čuti od obavještajne zajednice postoje li otvorene istrage o vezama između Donalda Trumpa, njegove kampanje ili suradnika, i miješanja ruskih vlasti u američke izbore, koliko su opsežne te istrage, koliko su daleko dosegle, tko je bio uključen u njih - navodi se u pismu.

clapper

Clapper: Dobio pismo devetorice demokrata i jednog republikanca

- Tražimo i izvještaj o svemu što je otkriveno, jer se radi o pitanju koji izravno utječu na ključne faktore u našem razmišljanju može li Trump služiti kao predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

Ovo pismo poslano je dan nakon što su dva demokratska kongresnika predložili elektorskom skupu da razmisli o blokiranju izbora Trumpa.

Ukupno 538 elektora susrest će se 19. decembra u glavnim gradovima svojih saveznih država i podnijeti službene glasove za predsjednika.

Trump je osvojio većinu glasova u državama koje daju 306 elektora, dok je Hillary Clinton osvojila većinu u državama koje daju 232 elektora.

Političari koji pokušavaju zaustaviti izbor Donalda Trumpa pokušavaju nagovoriti najmanje 37 republikanskih elektora da okrenu leđa Trumpu, što bi zaustavilo njegov odabir i prepustilo konačnu odluku Kongresu.

trump-amerika

Skoro svakodnevno su protesti u Americi protiv izbora Trumpa