GLOBUS

Uhapšena zloglasna banda Pink Panther! Ukrali nakit vrijedan 1,2 miliona eura

Međunarodna akcija raskrinkala pljačkaše

Redakcija

12.12.2016

Češka policija je u saradnji sa kolegama iz Njemačke, Švajcarske i Estonije uspjela da pohapsi lopove iz grupe Pink Panther i grupe Viborg koji su u tri pljačke draguljarnica u Pragu odnijeli nakit i luksuzne satove ukupne vrijednosti od 1,2 miliona eura, saopštila je danas češka policija.

- Prvu spektakularnu pljačku radnje s nakitom i luksuznim satovima Pink Pantheri izveli su u centru Praga 2012. godine, kada su ukrali nakit i satove vrednije od 650.000 eura - kazao je danas na konferenciji za novinare Jirži Zabrodski iz praške policije.

Dvojica iz grupe Pink Panthera uhapšena su u Minhenu kada su pripremala novu pljačku, dok trećeg iz pljačke u Pragu traži Interpol, rekao je Zabrodski i dodao da ta grupa ima oko 800 članova s prostora bivše Jugoslavije i da u njoj dominiraju srpski kriminalci.

Češka policija u saradnji s kolegama iz Švajcarske i Estonije uhapsila je 10 članova konkurencije Pink Panthera - grupe Viborg koju čine lopovi s prostora nekadašnjeg Sovjetskog Saveza. Njome upravljaju kriminalci iz Rusije i Finske i takođe je specijalizovana za pljačke luksuznih radnji širom Evrope.

Na dušu lopovima iz Viborga ide pljačka draguljarnice u centru Praga 2014. godine i pljačka radnje s luksuznim satovima ove godine, a uhapsile su ih policije Češke, Švajcarske i Estonije, rekao je Zaborski i dodao da se neki od njih skrivaju u Rusiji koja svoje državljane ni za ovakve zločine ne izručuje.

Lopovima iz obje grupe u Češkoj za počinjene pljačke prijeti do 15 godina zatvora.