VIJESTI

Odbor za sigurnost NSRS: Sjednica posvećena borbi protiv terorizma

Tematska sjednica u Banjoj Luci

G. D.

12.12.2016

Odbor Narodne skupštine RS za sigurnost održao je danas u Banjoj Luci tematsku sjednicu o borbi protiv terorizma, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala.

Na sjednici su, između ostalih, učestvovali ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, direktor SIPA-e Perica Stanić, vršilac dužnosti direktora Policije Srbije Vladimir Rebić, zamjenik direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Trifko Buha i direktor Policije RS Darko Ćulum.

Kreirati rješenja

- Borbu protiv kriminala i korupciju prepoznali smo kao jednu od najvećih prijetnji BiH i savremenog svijeta. Zajednička saradnja i koordinacija u ovojj borbi mora jačati. Potrebno je kreirati rješenja i zaključke kako bi borba bila na znatno većem nivou. Svjedoci smo da nema sedmice da se u Evropi ili svijetu ne dogode teroristički napadi koji odnose desetine i stotine života - kazao je Mihajilica.

On je dodao da je građanski rat u BiH doveo strrane plaćenike i islamske formacije. Mihajilica smatra da se ovaj problem ne smije gurati pod tepih.

- U narednom periodu morammo pristupiti izmjeni zakonodavstva kada je borba protiv terorizma u pitanju. Moramo donijeti okvirni zakon o terorizmu. Vrlo je značajno to da BiH ima kapacitete za borbu protiv terorizma i kriminala. Borba se mora podići na viši nivo. Mi smo danas otvorili ovo pitanje i želimo da o ovom problemu što više razgovaramo - istakao je MIhajilica.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač kaže da MUP RS svakodnevno radi na "podizanju resursa u borbi protiv terorizma". On je dodao da se selefijski pokret u BiH razvio i predstavlja dominantnu prijetnju na teritoriji BiH.

- Siguran sam da će taj pokret donijeti veliku štetu BiH, ali i Evropi. Ono što se dešava na sirijskom ratištu može da dovede do toga da se mnogi koji tamo ratuju vrate u BiH. Moramo da imamo saradnju sa svim ustanovama. Državne ustanove moraju da pomažu civilni i nevladin sektor koji se bavi ovim pitanjem. Sve više privlače mladih ljudi, radikalizuju ih i prave potencijalne teroriste - rekao je Lukač.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić ponovio je da BiH mora terorizmu odgovoriti transparentno. On smatra da se problem terorizma ne smije kriti od građana.

- Ako krijemo i guramo glavu u pijesak, problem će eskalirati. Nisam ni za to da samoproglašeni eksperti iznose kojekakve analize. Mi smo danas iznosili konkretne pokazatelje o bh. građanima koji se nalaze na stranim ratištima. Postoji opšta saglasnost najodgovornijih ustanova o ovome problemu. Iz današnje rasprave proisteći će neke ideje i to će biti jedan od odgovora terorizmu u BiH - kazao je Mektić.

Vršilac dužnosti direktora Policije Srbije Vladimir Rebić smatra da su prijetnje od terorizma i organizovanog kriminala najveće sigurnosne prijetnje savremenog svijeta.

Razmjena informacija

- Razmjena informacija je neophodna. To dolazi putem Interpola, ali i međusobnom komunikacijom. Ta saradnja je u ovom treenutku veoma dobra. U prethodne tri i po godine razmijenili smo preko 8.500 informacija. U tom periodu smo u Srbiji uhapsili 42 lica po potjernicama iz BiH. Ovi podaci jasno pokazuje da se kriminalcima ne isplati činjenje krivičnih djela u jednoj, a skrivanje u drugoj državi - rekao je Rebić.

Tužilac Tužilaštva BiH Dubravko Čampara tvrdi da su rezultati borbe protiv terorizma više nego dobri. Ministar pravde RS Anton Kasipović kaže da je današnja sjednica bila izazovna.

- Prijetnja terorizma ugrožava našu buućnost. Danas smo afirmisali saradnju. Ministarstvo pravde RS radi na novom Krivičnom zakonu RS. Drugi problem je rad i tretman sa licima koji su zatvoreni zbog ovakvih aktivnosti - kazao je Kasipović.