REGION

Lavrov u Srbiju došao sa 3 Putinova zahtjeva: Od Vučića traži da podrži Nikolića?

Paket tema za Beograd

Redakcija

12.12.2016

Sergej Lavrov je stigao u posjetu Srbiji, a u koferu donosi tri krupna zahtjeva za Aleksandra Vučića.

Ruski šef diplomatije ostaje u Beogradu dva dana i sastaje se sa predsjednikom Nikolićem, premijerom Vučićem i kolegom po funkciji Dačićem. Ipak, ubjedljivo najveći značaj ima susret sa Aleksandrom Vučićem.

Lavrov će srpskom premijeru postaviti tri zahtjeva zvanične Moskve, iza kojih stoji lično Vladimir Putin.

Jedan od razloga dolaska šefa ruske diplomatije je "sugestija" da Vučić podrži Tomislava Nikolića kao kandidata bliskog Moskvi na predstojećim predsjedničkim izborima. Nije tajna da Vučić ima velike nedoumice oko podrške Nikoliću, posebno zato što relevantna istraživanja pokazuju da bi njegova pobjeda bila upitna. Ipak, u Moskvi ne kriju da je Nikolić njihov favorit za predsjednika Srbije.

611870-01-02

Sergej Lavrov

Politikolog Vladimir Goati također smatra da je Nikolić za Rusiju više nego prihvatljivo rješenje.

- Suštinski, ciljevi Rusije, još od sredine 19. stoljeća, svode se na izlazak na topla mora. Zato Rusija pokušava da, ako je moguće, uz pomoć Srbije eliminira sadašnji režim u Crnoj Gori i ostvari svoje težnje. Nikolić je za Rusiju pravo rješenje jer podržava Moskvu - konstatuje Goati i dodaje da će tokom posjete Lavrov "demontirati" nedavni napad na ustavni poredak Crne Gore u kome su, navodno, učestvovala i dvojica Rusa.

Neizbježna tačka razgovora Vučića i Lavrova biće i odnos prema NATO-u i u tretman pripadnika Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu. Naime, Moskva očekuje da taj centar, odnosno ljudi koji u njemu rade u Srbiji imaju sve privilegije koje su dodeljene NATO-u, a to, između ostalog, podrazumijeva i oslobađanje od plaćanja taksi, komunalnih usluga i putarina.

Goati, međutim, smatra da će se Srbija, ako na to pristane, suočiti sa nizom sličnih pojedinačnih zahtjeva velikih sila.

- Kada bi sve to prihvatila, Srbija bi naišla na teška ograničenja da sve to iskontroliše. Postavlja se pitanje zbog čega bi Rusija u tom pogledu imala prioritet - objašnjava Goati, prenosi Blic.

Dodao je da je Rusiji jedan od ključnih ciljeva da Srbija ne uđe u NATO, što nas dovodi do trećeg zahtjeva koji će ispostaviti Lavrov, a to je jasnije distanciranje Beograda od zapadne vojne alijanse.

S druge strane, politički analitičar Dušan Janjić o tim pitanjima ima nešto drugačije viđenje. Prema njegovom mišljenju, "Nikolić je na trećoj liniji uticaja", zbog čega bi "od Lavrova mogao da dobije samo čestitku ako pobjedi na izborima".

- Lobiranje Rusije u izbornim kampanjama na Balkanu je završeno sa Dodikom. Mini-skandal u Crnoj Gori pokazatelj je da se Rusija dovoljno opekla uplitanjem u unutrašnja pitanja drugih zemalja - smatra Janjić.

Za razliku od Goatija, Janjić očekuje da će biti potpisan ugovor po kome će centar u Nišu dobiti diplomatski status "jer se odnosi na ljude".

Medvedev poslao jasnu poruku

Činjenica da ruski premijer Dmitrij Medvedev nije došao u Beograd, iako se špekulisalo da će to sigurno učiniti u oktobru, jasna je poruka Srbiji, kažu upućeni sagovornici iz diplomatskih krugova. Sa tim se slaže i Vladimir Goati:

- To je poruka: nećemo doći u Beograd jer Srbija nije politički bliska Sovjetskom Savezu po ruskom konceptu. Sve ostalo je magija riječi - konstatuje Goati.