GLOBUS

Što više mrzi muslimane, to mu više popularnost raste

Wilders bi mogao biti novi premijer Nizozemske

Redakcija

11.12.2016

Slobodarska stranka nizozemskog populističkog zastupnika Geerta Wildersa i dalje napreduje i ankete potvrđuju da se radi o najpopularnijoj stranci u zemlji, prema posljednjem ispitivanju javnog mnijenja provedenom nakon sudskog procesa na kojem je potvrđena njegova odgovornost za diskriminaciju.

Nizozemski sud proglasio je u petak krivim čelnika Slobodarske stranke i parlamentarnog zastupnika Wildersa za diskriminaciju i poticanje na mržnju protiv Marokanaca, ali mu nije izrečena nikakva kazna, javljaju agencije.

Da se parlamentrani izbori predviđeni za mart odvijaju ove sedmice, Slobodarska stranka bi bila prva politička stranka zemlje s 36 mjesta od 150 u donjem domu nizozemskog parlamenta, prema ispitivanju koji provodi institut Maurice de Hond, objavljenom u nedjelju.

Poznat po svojim stavovima protiv islama, Wilders nakon presude kojom je proglašen krivim za diskriminaciju i poticanje na mržnju protiv Marokanaca, u anketama osvaja dva mjesta više u parlamentu u odnosu na prošlu sedmicu, piše Index.