NOGOMET

Regionalna liga počinje već 2018.? Ovako će izgledati novo takmičenje...

Objavljeni novi detalji

Redakcija

11.12.2016

Ovosedmični zagrebački sastanak čelnika nogometnih saveza zemalja bivše Jugoslavije imao je jak odjek, a razgovaralo se formatu buduće regionalne lige kadeta i starijih pionira.

Ipak, ono što sve interesuje jeste priprema terena za promociju novog seniorskog regionalnog takmičenja, tzv. Balkanske lige, javlja hrvatsko izdanje Večernjeg.

Inicijalna ideja nastala je u Skoplju prije dvije godine. Začetnik je predsjednik Makedonskog saveza Ilčo Gjorgioski, a dalje ju je do najsitinijih detalja razradio ju je šef tamošnje lige Vasko Dojčinovski.

- Iskreno, meni se ne sviđa ime, nisam ga ja osmislio, nego je neko na prvom sastanku to ime stavio na stol. Balkanska liga neslužbeno je ime i ne vjerujem da će naziv ikada zaživjeti. Vjerojatno će ime novoga takmičenja biti ‘ispeglano’ u uredu iz kojega će ona biti vođena, a on je u Nyonu – uzvraća Dojčinovski.

Dojčinovski o ligi priča kao da je već tu, pred vratima. Počela bi istovremenoo kada i reformirana Liga prvaka, od jeseni 2018.

Sa 24 predstavnika iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije.

- Čelnici svih nogometnih saveza s naših prostora dali su potporu novome regionalnome takmičenju, uključujući posljednji summit u Moskvi. No, najvažnije od svega je da je projekt pao na plodno tlo i u Uefi, gdje sam održao 30-minutnu prezentaciju. Prisustvovao joj je Uefin direktor natjecanja Giorgio Marchetti, čovjek koji je osmislio i budući format Lige prvaka, a svratio je i predsjednik Uefe Čeferin. Njihovi dojmovi apsolutno su pozitivni, a pohvalno su se izrazili primjerice i Šveđanin i Danac, s kojima sam zajedno član Uefine radne grupe – nastavlja Dojčinovski.

Prema njegovom modelu, novo regionalno takmičenje počelo bi u septembru 2018. godine, nakon što se kroz pretkola Lige prvaka i Europske lige iskristaliziraju imena klubova koji nastavljaju takmičenje u grupnoj fazi. Svi klubovi iz regije kojima to ne uspije automatski bi se prebacili u grupnu fazu regionalnog takmičenja: šest grupa po četiri kluba. Plasira li se nekim čudom neko iz regije u LP ili EL, u tom slučaju regionalna liga popunjavala bi se sljedećim najbolje plasiranim klubom iz te nacionalne lige.

Svjesni sigurnosnog rizika

- U zraku su još ostali benefiti za pobjednika i finalista. Mi smo malo neskromni pa za pobjednika želimo mjesto u Ligi prvaka, a za drugoplasiranog mjesto u Europskoj ligi, što će u Uefi malo teže proći. Također, nismo još definirali bi li se u proljetnom dijelu takmičenje nastavilo sa šesnaestinom ili osminom finala. U finalu bi se igrala jedna utakmica na neutralnom terenu, baš kao u LP ili EL – dodaje Dojčinovski.

Uvjeren je kako bi šest dodatnih međunarodnih utakmica u jesenskom dijelu sezone pomoglo dizanju kvalitete domaćih takmičenja. Jedna od ideja vodilja za osnivanje lige bila je slaba posjećenost utakmica u nacionalnim prvenstvima... Usput, regija će od Uefe tražiti da u novoj ligi sude domaći suci, pa se i tu vidi mogućnost kvalitativnoga iskoraka.

Dojčinovski naglašava kako su svijesni da bi tu bilo dosta utakmica visokog sigurnosnog rizika.

- Brine me to, i te kako se o tome razmišlja. Ali, utakmica visokog rizika ima i Ligi prvaka, zar ne? Složili smo se kako bi za takve utakmice bile primjenjivane posebne mjere opreza. Vodimo se interesom nogometa, nogomet mora ići dalje, prema naprijed, neopterećen politikom. I uvjeren sam da će regionalna liga biti kvalitetnija od svake nacionalne lige na ovom području – uzvraća Dojčinovski.

Otkud novac za regionalnu ligu?

- Neslužbeno sam čuo kako je Uefa u svom proračunu novac za tu ligu već pripremila, a radi se o milonskim iznosima; i za sudjelovanje, i za plasman. Klubovi tu ne bi imali nikakav trošak – zaključio je Dojčinovski.