Predsjednik Međunarodnog centra za mir uputio poziv Gradu Sarajevu

Spahić pozvao na obnovu kandidature Sarajeva za kulturnu prijestonicu Evrope

Objavljeno: 11. 12. 2016 - 14:17 Novosti » Kultura A A A Times Arial
Spahić pozvao na obnovu kandidature Sarajeva za kulturnu prijestonicu Evrope
(Foto: Arhiva)

Predsjednik Međunarodnog centra za mir Ibrahim Spahić uputio je poziv Gradu Sarajevu da obnovi kandidaturu za kulturnu prijestolnicu Evrope.

Spahić je u pismu gradonačelniku Sarajeva naglasio da je odluka o kandidaturi Sarajeva donesena na inicijativu Međunarodnog festivala Sarajevska zima i Projekta PAFF koji je podržan od svih relevantnih kulturnih, naučnih i umjetničkih institucija i organizacija u BiH, regiji i svijetu, kao i od Evropskog parlamenta.

- Nikada u povijesti Evropske kulturne prijestolnice nije pružena veća podrška jednoj kandidaturi kao što je bila kandidatura Sarajeva na kojoj smo radili zajedno - istakao je Spahić u pismu.

Dodao je da su sada stvorene formalne pretpostavke i Sarajevo, i svi drugi gradovi u BiH imaju šansu da se uključe u taj inspirativni projekat EU koji afirmiše vrijednosti i kulturnu raznolikost Evrope, te potiče razvoj gradova i regija.

- Sarajevo je jedna od najkreativnijih prijestolnica Evrope i središte povijesnih događaja s izuzetnim naslijeđem, kulturnim potencijalima i izvanrednim umjetničkim, svjetskim dostignućima, razvijena i osposobljena kadrovska i organizacijska struktura institucija i organizacija koje su potvrđene kao izuzetni organizatori kulturnih događaja na vrhunskom nivou u svim oblastima umjetnosti, kao i obrazovna mreža i kreativni, motivirani studenti i profesori Univerziteta u Sarajevu, garancija su da kandidatura Grad može biti uspješna - naveo je, između ostalog, Spahić, saopćeno je iz pres-službe festivala Sarajevska zima.
 Autor: Fena
Preporučujemo vam