KULTURA

Spahić pozvao na obnovu kandidature Sarajeva za kulturnu prijestonicu Evrope

Predsjednik Međunarodnog centra za mir uputio poziv Gradu Sarajevu

Fena

11.12.2016

Predsjednik Međunarodnog centra za mir Ibrahim Spahić uputio je poziv Gradu Sarajevu da obnovi kandidaturu za kulturnu prijestolnicu Evrope.

Spahić je u pismu gradonačelniku Sarajeva naglasio da je odluka o kandidaturi Sarajeva donesena na inicijativu Međunarodnog festivala Sarajevska zima i Projekta PAFF koji je podržan od svih relevantnih kulturnih, naučnih i umjetničkih institucija i organizacija u BiH, regiji i svijetu, kao i od Evropskog parlamenta.

- Nikada u povijesti Evropske kulturne prijestolnice nije pružena veća podrška jednoj kandidaturi kao što je bila kandidatura Sarajeva na kojoj smo radili zajedno - istakao je Spahić u pismu.

Dodao je da su sada stvorene formalne pretpostavke i Sarajevo, i svi drugi gradovi u BiH imaju šansu da se uključe u taj inspirativni projekat EU koji afirmiše vrijednosti i kulturnu raznolikost Evrope, te potiče razvoj gradova i regija.

- Sarajevo je jedna od najkreativnijih prijestolnica Evrope i središte povijesnih događaja s izuzetnim naslijeđem, kulturnim potencijalima i izvanrednim umjetničkim, svjetskim dostignućima, razvijena i osposobljena kadrovska i organizacijska struktura institucija i organizacija koje su potvrđene kao izuzetni organizatori kulturnih događaja na vrhunskom nivou u svim oblastima umjetnosti, kao i obrazovna mreža i kreativni, motivirani studenti i profesori Univerziteta u Sarajevu, garancija su da kandidatura Grad može biti uspješna - naveo je, između ostalog, Spahić, saopćeno je iz pres-službe festivala Sarajevska zima.