VIJESTI

Ispovijest dječaka sa snimka koji je obišao svijet: Mi djeca nismo znali ko je čovjek koji nam dijeli slatkiše

Dok se u Haškom tribunalu iznose završne riječi Ratku Mladicu

Autor:S. SMAJLOVIĆ

11.12.2016

Dok se u Haškom tribunalu iznose završne riječi na suđenju Ratku Mladiću, uporedo svijet obilaze snimci o njegovim zločinima, a ponajviše ona kada je 11. jula 1995. godine ratni zločinac, samozvani mirotvorac Ratko Mladić prišao ženama i djeci te, dajući im obećanja o slobodi, pomilovao po glavi tada osmogodišnjeg Izudina Alića iz Prohića kod Srebrenice i dao mu čokoladu.

izudin-alic

Alić: Bilo smo gladni

Prva čokolada

- Bili smo gladni, a mi djeca nismo znali ko je taj ko nam dijeli slatkiše. Obradovao sam se čokoladi i u dva zalogaja sam je progutao - sjeća se danas Alić tog mučnog događaja. 
    
Kaže, dok je jeo, njegova nana Hana govorila mu je da je baci. Sjeća se da mu je kasnije pričala da se bojala da čokolada nije bila zatrovana, jer, kako je kazala, taj zločinac može svašta učiniti. Dok je jeo čokoladu, Mladićevi krvnici zauvijek su mu uzeli oca Šahzeta i amidžu Nuriju.

Alić kaže da se malo sjeća rata, ali pamti glad i rastanak s ocem i amidžom, koji su s masom muškaraca otišli preko šume. Njegovi najmiliji ekshumirani su iz podrinjskih masovnih grobnica i ukopani u Memorijalnom centru Potočari.

Preživjele porodice

Izudin kaže da će biti zadovoljan ako Ratko Mladić bude osuđen na doživotni zatvor. Za njegova zlodjela i ta kazna nije mjerodavna, ali će njegova kazna biti mala utjeha za sve preživjele porodice žrtava, pa i za njega.

Imaju 110 ovaca

Nakon što se s majkom i braćom prije dvanaest godina vratio u rodne Prohiće, zaselak Satanari kod Srebrenice, dali su se u poljoprivredu i stočarstvo i danas se može reći da je Izudin uspješni farmer. Žive u obnovljenoj kući. Imaju 110 ovaca, a rade i razne poslove za dnevnicu.