BIH

Upitnik EU vodi BiH u novu političku krizu?

Za BiH teče rok za obradu Upitnika Evropske komisije

A. DUČIĆ

11.12.2016

Rok od šest mjeseci, koliko je Evropska komisija dala Bosni i Hercegovini za kredibilno i jednoglasno popunjavanje Upitnika u kojem su sadržana 3.442 pitanja, a što je preduvjet za dobivanje kandidatskog statusa u EU, praktično je počeo teći od jučer. 

Lejla Ramić-Mesihović, direktorica Vanjskopolitičke inicijative BiH te ekspert za pitanja evropskih integracija, kaže za "Avaz" da je ovo trenutak u kojem našoj zemlji ne treba politička kriza.

Adekvatni podaci

- Za Upitnik je sada veoma važno da u punom kapacitetu profunkcionira mehanizam koordinacije jer će resorne radne grupe, sastavljene od profesionalaca na svim nivoima, utvrditi izvore za odgovore te uzimati adekvatne podatke. Svi odgovori za Upitnik će morati biti verificirani od svih učesnika u ovom procesu - napomenula je Ramić-Mesihović.

lejla-ramic-mesihovic

Ramić-Mesihović: Odgovori moraju biti verificirani

Menadžer Centara civilnih inicijativa (CCI) Adis Arapović upozorava u izjavi za naš list da u Upitniku ima veoma "neugodnih" pitanja, kao što su ona iz oblasti ljudskih prava te vladavine zakona.

adis-arapovic44

Arapović: Bit će neugodnih pitanja 

- Bit će zanimljivo vidjeti kako će vlasti govoriti o prekršenim elementarnim ljudskim pravima u predmetima "Sejdić-Finci" ili "Pilav protiv BiH", pa i u slučaju Mostara, gdje građani godinama nemaju pravo na izbore. S druge strane, Vlada RS će morati dati zeleno svjetlo na sve te odgovore, pa se već unaprijed mogu očekivati određena zatezanja - kazao je Arapović.

Politička pitanja

On predviđa da bi neposredno po isteku roka za dostavljanje Upitnika Evropskoj komisiji BiH mogla dospjeti u pravu političku krizu ukoliko se važna politička pitanja do tada ne zatvore.

Odgovori se usaglašavaju u mehanizmu piramidalnog oblika

Odgovori na pitanja iz Upitnika Evropske komisije BiH, kroz usvojeni mehanizam koordinacije, uspostavljen u piramidalnom obliku, odozdo prema gore, bit će prerađivani i filtrirani da bi u konačnoj varijanti, pod pretpostavkom konsenzusa, mogli biti dostavljeni Briselu.