GLOBUS

Bilans napada u Istanbulu: Ubijeno 27 policajaca i dva civila, uhapšeno desetak osumnjičenih

Turski zvaničnici iznijeli podatke na konferenciji za novinare

D. K.

11.12.2016

U dva bombaška napada koji su sinoć pogodili centar Istanbula ubijeno je 29 osoba, dok ih je 166 povrijeđeno. Ove podatke medijima je iznio turski ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu.

Zamjenik turskog premijera Numan Kurtulmus izjavio je na konferenciji za novinare da su napadi izvedeni u vremenskom rasponu od svega 45 sekundi.

U prvom napadu detonirano je pokretno vozilo puno eksploziva, u blizini policajaca koji su se nalazili ispred stadiona "Vodafone Arena", na kojem su 90-ak minuta ranije u okviru turske Super lige igrali domaći Bešiktaš i Bursaspor.

- Drugi napad oko 45 sekundi nakon prvog izveo je bombaš samoubica, koji se raznio u parku Macka, smještenom preko puta stadiona - objasnio je Kurtulmus.

Među ubijenima je 27 policajaca i dvoje civila. Uhapšeno je desetak osoba koje se dovode u vezu sa napadima, piše Hurriyet Daily News.

Prema riječima turskog ministra zdravstva Recepa Akdaga, 20 osoba pušteno je iz bolnica, dok ih je na intenzivnoj njezi zadržano šestero, od kojih se troje nalazi u kritičnom stanju.