U devet škola počinje postavljanje ormarića

Osnovci više neće nositi teške školske torbe, opasne za kičmu

Objavljeno: 11. 12. 2016 - 08:39 Novosti » Sarajevo A A A Times Arial
Osnovci više neće nositi teške školske torbe, opasne za kičmu
Đaci više neće nositi sve knjige na nastavu

U učionicama devet osnovnih škola na području Novog Sarajeva do početka drugog polugodišta bit će napravljeni ormarići u kojima će đaci od prvog do četvrtog razreda moći ostavljati knjige koje im nisu potrebne za naredni dan, kao i opremu za tjelesni odgoj. 

Odličan potez 

Na ovaj potez Općina se odlučila da bi zaštitila 2.000 djece od krivljenja kičme i nošenja teških ruksaka od kuće do škole. Naime, sva istraživanja su pokazala da je zbog povećanog obima gradiva došlo i do povećanja težine đačkih torbi, zbog čega su najviše trpjeli osnovci!

Inače, projekt će koštati 99.300 KM, a da bi nabavka što prije počela, direktori su jučer s načelnikom Nedžadom Koldžom potpisali ugovor o raspodjeli novca. 

- Zavisno od broja djece i iskazanih potreba, odobrili smo različit iznos novca za svaku od škola - kazao je Koldžo. 

Prema riječima Omera Begovića, predstavnika Aktiva direktora novosarajevskih škola, primjer ove općine trebaju slijediti i svi ostali u Kantonu. 

- Nepobitna je činjenica da se lokalne zajednice brinu mnogo više o školama od resornog ministarstva i Vlade KS, koji ni fening nisu izdvojili za nabavku inventara. Smatram da se treba implementirati odluka Ustavnog suda, a prema kojoj bi osnovno obrazovanje bilo u nadležnosti Općina - ističe Begović.

Pritisak roditelja

Ormariće za prvačiće dobit će i OŠ „Malta“. Asmir Hasičić ističe da na njihovom postavljanju već duže vremena insistiraju i roditelji đaka. 

- Nažalost, zbog našeg skromnog budžeta, mi to sami nismo mogli uraditi. Ova projekt najviše će pomoći našim malim učenicima jer ćemo im na vrijeme zaštititi kičmeni stub - rekao je Hasičić. Autor: F. SABLJICA
Preporučujemo vam