REGION

Nakon današnjeg zemljotresa u Splitu, mogući su novi na teritoriji BiH

Upozorenje seizmologa

Redakcija

9.12.2016

Moguće je da nakon današnjeg zemljotresa u Hrvatskoj i Bosni i Hecegovini uslijedi još jači potres, piše hrvatski portal Index.hr.

Naime, dežurni seizmolog Geofizičkog zavoda Prirodno-matematičkog fakulteta Snježan Prelomnik rekao je da će se sigurno desiti naknadni potresi.

– Obzirom na jačinu potresa, moguće su manje štete. Ostaje da pratimo situaciju. Uslijed ovakvog potresa, moguće je da se dogode i slabiji. Teško je reći da li će uslijediti i jači potres. Ne može se reći da li je ovo bio prethodni potres ili najjači, ali s obzirom na jačinu potresa će se sigurno desiti naknadni potresi – smatra Prelomnik.

Iz seizmološke službe su pozvali građane da ne paniče i dodali da je Split među najugroženijim područjima.

Ipak, nema opasnosti od cunamija. Potres magnitude 4,7 po Rihteru u 13. 58 sati zatresao je Hrvatsku, a osetio se i u susjednoj BiH.

Prema informacijama Evropsko-mediteranske geološke službe (EMSC) epicentar je bio u Jadranskom moru na dubini od 10 kilometara tri kilometra zapadno od Slatina na Čiovu, odnosno 11 kilometara od Splita.

Zemljotres širokih razmjera se osjetio i u BiH, a treslo se i u Sarajevu.

Republički seizmološki zavod Srbije objavio je da su dva jaka zemljotresa, od 5,0 i 5,1 Rihterove skale, pogodila danas popodne područje sjeverozapadnog Balkana.