NOGOMET

Mensur Mujdža: Ljekari su mi dosadili, ali mi nisu ubili motiv

Reprezentativac BiH vodi bitku s novom povredom

M. TANOVIĆ

10.12.2016

Ako izuzmemo Hasana Salihamidžića, koji je, uprkos hroničnom navijačkom gnjevu koji je izazivao kad god bi obukao dres reprezentacije Bosne i Hercegovine, bio naš najbolji bek od osamostaljenja, Mensur Mujdža prema svim pokazateljima može ući u najuži krug bočnih nogometaša koji su zaslužili da ih pamtimo. 

Moderan bek, onakav kakve je svojevremeno u svojoj školi fudbala počeo "štancati" čuveni Ajaks, pokrenuvši trend koji je poslije preplavio svijet, Mujdža je u pravom smislu riječi fudbalski univerzalac. Okretan u odbrani i brz i prodoran u napadu, reprezentaciji je dao mnogo. I da, mnogo nam nedostaje.

Peh, eto šta je

Šta se, zapravo, dešava sa Mujdžom? Otkako je početkom sezone prešao u Kajzerslautern, izgubio mu se svaki trag, a navijači reprezentacije BiH posljednje put su ga vidjeli na terenu u prvom susretu baraža za Euro 2016. protiv Irske. 

- Peh, eto šta je. Nakon što sam došao u Kajzerslautern, drugi dan sam na treningu osjetio bolove u koljenu. Ispostavilo se da je ozlijeđena hrskavica i podvrgnut sam operativnom zahvatu. I od tada sam pa sve do danas na rehabilitaciji. Tri mjeseca oporavka, ali ako sve bude uredu, mislim da bih mogao zaigrati na početku proljetne polusezone - rekao je Mujdža u jučerašnjem razgovoru za "Dnevni avaz". 

Mnogi karijeru fudbalera vide samo kroz prizmu pozitivnog. Lagodan život, novac, slava... ali Mujdža već odavno živi na onoj tamnijoj strani. Naš reprezentativac već godinama je više kod ljekara nego na terenu. Slobodno se može reći da bi Mensur, da su ga zaobišle silne povrede, postigao mnogo više i na klupskom i na reprezentativnom planu.   

- Ovo je zaista peh, da se povrijedim a da nisam ni upoznao nove saigrače. No, na sve to gledam kao na nešto normalno. Ljudsko tijelo se troši, kod nekoga više, kod nekoga manje, a ja na leđima imam 32 godine. Ne mogu ništa drugo osim nastojati da se ne opterećujem. Pomiriš se sa sudbinom i to je to. Jednostavno, čekaš da ponovo staneš na noge. 

Ko voli doktore

Kao sportista, moraš se, čak i prije nego što postaneš profesionalac, pomiriti s tim da će biti ovakvih trenutaka. A ako me pitate je li mi dojadilo ići po ljekarskim ordinacijama i operacionim stolovima, naravno da jeste. Ko voli trošiti vrijeme na doktore? No, nisu mi ubili motiv - nastavio je Mujdža. 

Reprezentacija mu, kako kaže, nedostaje. Zapravo, nedostaje mu sve, jer nam je Mensur jasno dao do znanja da mu silne povrede nisu uništile motivaciju.  

- Svakako da mnogo razmišljam o reprezentaciji. Motiv je tu, mislim i osjećam da mogu još dati ekipi. Nadam se da ću što prije biti u stanju konkurirati za tim. Hoću i želim ponovo biti u reprezentaciji BiH - rekao nam je Mujdža. 

Kakvi restorani, želim biti u fudbalu i vratiti se u Zagreb 

Imati 32 godine neminovno znači i ozbiljno se posvetiti planovima za budućnost. Šta će raditi Mensur kada stavi tačku na karijeru, a prema svim rezonima, taj trenutak nije daleko? Dok se mnogi fudbaleri bacaju u neke sasvim druge vode, poput otvaranja restorana i kupovine nekretnina... Mujdža to ne želi. 

- Ma teško. Kakvog ja imam iskustva u gastronomiji? Iskreno, nikakvog, a za to nemam ni volje. Želim samo biti u nogometu, koji je moj život, a vrijeme je da počnem planirati i porodicu. Imam dugogodišnju vezu, ali bi se uskoro trebalo nešto pokrenuti i po tom pitanju, početi razmišljati o djeci... - kaže Mujdža te dodaje kako bi se volio vratiti u rodni Zagreb i tamo živjeti, ali zadržati vezu s Njemačkom:

- Šta ću tačno raditi, ne znam, ali će to sigurno biti vezano za nogomet.