BIH

Oprostite, koja vam je šifra za Wi-Fi: Zašto smo opsjednuti mobilnim telefonima?

Pitali smo stručnjake šta misle o ovom fenomenu

D. K./Al. Ti.

9.12.2016

"Oprostite, molim vas, koja vam je šifra za wireless", vrlo je često među prvim rečenicama koje današnja omladina izgovori prilikom ulaska u neki ugostiteljski objekat, bilo da se radi o kafiću, hotelu, tržnom centru... Naravno, ukoliko već ranije nemaju "memorisanu" šifru za Wi-Fi.

Neobjašnjivi fenomen

Mobilni telefoni, bez kojih je mnogima nezamisliv život, postali su naša svakodnevnica. Društvene mreže (Facebook, Instagram, Twitter, Messenger, Viber, WhatsApp), surfanje internetom, vremenska prognoza, YouTube, mail, alarm, kalkulator, fotoaparat, te brojne druge mobilne aplikacije dio su neizostavnog, ali ipak veoma neophodnog asortimana džepnih "pametnih" uređaja.

Napretkom tehnologije ljudi su, nekako, sve više postali udaljeniji jedni od drugih. Nekadašnja sijela i odlaske na kafu u komšiluk danas smo zamijenili virtuelnim druženjem, pa se nekako stiče dojam da se tokom komunikacije putem nevidljivih talasa osjećamo kao i da smo tamo negdje, u tom nekom društvu prijatelja, komšija, rodbine...

Fiksni telefon već davno je izašao iz mode, TV nam bukvalno više ni ne treba, za igrice nam nisu potrebne igraće konzole, knjige imamo dostupne u online formi - a sve to i mnogo više upravo na mini-uređaju zvanom pametni telefon.

Za ovaj fenomen adekvatno objašnjenje nemaju ni stručnjaci, koji smatraju kako mobilni telefoni imaju svoje pozitivne, ali i negativne strane.

Pozitivne i negativne stvari

Psiholog Ismet Dizdarević u razgovoru za Avaz.ba ističe kako su mobilni telefoni danas postali opća potreba pojedinca.

- Tehnička sredstva postala su "zamjena" za sve one druge moguće kombinacije za kojima čovjek ima potrebu. Čovjek ima potrebu da komunicira, razgovara, saopćava svoje želje, dobije odgovor na njih. To u običnom životu vjerovatno nemamo, jer smo se malo više otuđili od svakodnevnog života i običnih stvari, pa nam mobitel omogućava ostvarenje svega toga - govori Dizdarević.

Mi kao ljudska bića, nastavlja poznati psiholog, želimo da imamo drugu osobu kao sagovornika, da joj saopćimo što osjećamo i mislimo, ali to u životu i nije baš toliko prisutno.

- Mobilni telefoni omogućavaju nam da razgovaramo sa bilo kim, na bilo koji način, pa čak i sa osobama koje lično ni ne poznajemo, te nam je vjerovatno mnogo lakše njima, nego poznanicima iznijeti sve svoje nedaće i intimne probleme koji nas muče - kazao je Dizdarević.

Profesor Dizdarević ocjenjuje kako mobiteli imaju svoje prednosti ali i mane, ovisno iz kojeg se ugla taj fenomen posmatra.

ismet-dizdarevic30062015

Dizdarević: Prednosti i mane

Umjerenu upotrebu mobitela ocjenjuje dopustivom i neophodnom.

- Recimo, tu je velika prednost mogućnost komunikacije sa rodbinom i prijateljima koji žive u inostranstvu - kaže Dizdarević.

Međutim, naglašava, problem nastaje kada ovaj mini-uređaj postane glavna čovjekova preokupacija.

- Mobiteli su neka vrsta otuđenja od svakodnevnog života, bjekstvo od stvarnosti u nekakvu "fikciju". Međutim, mi se tome ne možemo oduprijeti, jer je sada vrijeme tehnoloških procesa i promjena i stalno nam izlazi nešto novo što mijenja ono staro - rekao je Dizdarević, dodajući kako je zabrinjavajuće da i studenti danas sve manje prate nastavu, a sve više na njoj koriste mobitele.

Mladima prihvatljiva tehnologija

Sociolog Jusuf Žiga je mišljenja kako je mladima prihvatljivija tehnologija poput mobitela i tableta, ali i da ona ima svojih prednosti i mana.

- Prednost prevelike upotrebe mobitela jeste ta da možete konstantno komunicirati, zabaviti se, ali istovremeno i pristupiti stranicama koje mogu biti pune opasnog sadržaja, i to može biti rizik, posebno za djecu, odnosno mlade ljude, koji nisu dovoljno formirali vrijednosne sisteme. To može biti vrlo negativna pojava - kazao je Žiga.

Također, naš sagovornik je kazao da prevelika navika korištenja mobitela na javnim mjestima može biti i opasna.

prof-dr-jusuf-ziga

Žiga: Drastično smo se udaljili jedni od drugih

- Imate danas u Sarajevu opasne situacije u kojima toj omladini kriminalci mogu oteti telefone. Teško je dati neki stav. Dobro je ili ne.. ima i jednog i drugog.. Najvažnije u svemu tome je kako ćemo se mi stariji, roditelji, postaviti prema tome - rekao je Žiga.

Na pitanje jesu li mobiteli postali naš alter ego, naš sagovornik ističe da je to proces koji se ne može zaustaviti.

- Ne znam zaista i poprilično sam zabrinut zbog svega onoga šta se u tome krije i šta se zbog toga može detektovati po djecu. Nismo dorasli toj situaciji - rekao je Žiga i dodao kako su se današnje generacije drastično udaljile jedne od drugih.

- Danas kada uđete u neki ugostiteljski objekat prvo što konobara pitate jeste koja je šifra za internet. Gledate scenu bračni par koji se upravo vjenčao, a oboje telefoniraju. Današnje generacije su se drastično udaljile i tako je već duži vremenski period - zaključio je Žiga.