VIJESTI

Članovi Predsjedništva BiH primili komesara Hahna: BiH spremna za novi korak ka EU

Zahvalnost institucijama EU

Fena

9.12.2016

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović i Bakir Izetbegović primili su komesara Evropske unije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesa Hahna.

Članovi Predsjedništva BiH izrazili su zadovoljstvo posjetom komesara Hahna i uručenjem Upitnika Evropske komisije, istakavši da je BiH spremna za ovaj novi veliki korak na putu ka EU.

Također, informirali su komesara Hahna o spremnosti institucija BiH, na svim nivoima, da odgovore na zadatke vezane za ispunjavanje Upitnika. Smatraju da na taj način Bosna i Hercegovina potvrđuje svoju kredibilnost i pouzdanost, kao i odlučnost i privrženost evropskom putu. Ponovili su da je cilj Bosne i Hercegovine sticanje statusa države kandidata do kraja 2017. godine.

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zahvalnost institucijama Evropske unije, posebno Evropskoj komisiji, na podršci koju su do sada pružile Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu, izrazivši očekivanja da će se ta podrška nastaviti i u budućnosti.

Komesar Hahn je kazao da je BiH napravila vidljiv napredak i da treba iskoristiti ovaj pozitivan momentum. Izrazio je nadu da će današnje uručenje Upitnika pokrenuti aktivnosti koje će uvjeriti sve da BiH ima sigurnu EU perspektivu, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.