VIJESTI

Novinari agenticu FBI pitali o stopiranju akcije "Pandora", o nanesenim štetama američkim invsticijama u BiH...

Specijalna agentica američkog FBI boravila u Sarajevu

A. DUČIĆ

9.12.2016

Tereza Hultz, specijalni agent FBI za pitanja korupcije u javnom sektoru danas je u Sarajevu održala prezentaciju novinarima o provođenju američkog Zakona o borbi protiv koruptivnih praksi u inostranstvu.

Kako je pojasnila, ovim zakonom se, prema posljednjim usvojenim odredbama, procesuira i koruptivna praksa u inostranstvu (dakle izvan SAD) odnosno podmićivanje koje se odnosi i na strane firme i osobe koje omoguće da koruptivna praksa (plaćanje) bude izvršena na teritoriju SAD.

Prema ovom zakonu sve kompanije čije su vrijednosnice izlistane u SAD obavezne su djelovati u skladu s njegovim odredbama.

Hultz je u okviru svoje prezentacije navela nekoliko primjera procesuiranja velikih kompanija poput njemačkog “Siemensa” ili francuskog “Alstoma” a koej su radi svojih projekata plaćli mito u milijardama maraka.

- Ako je i vaša država poznata po tome da daje ugovore samo kompanijama ili ljudima koji plaćaju mito javnim zvaničnicima onda dosta drugih kompanija više neće htjeti dolaziti u vašu državu. Za rezultat to naprimjer možete imati da vaš autoput nikada ne bude završen – kazala je Hultz.

Ona je na ovoj prezentaciji pozvala i bh. građane da ukoliko imaju saznanje da neka kompanija učestvuje u kršenju odredabma koje spada ju pod navedeni zakon mogu to prijave ovu vrsti radnji

Novinari su na ovoj konferenciji pitali za mišljenje o tome šta je loše u lancu dokazivanja korupcije kada se ljudi koji se uhapse za kriminal težak dvije milijarde KM, a misli se na slučaj “Pandora” koji je u nadležnosti Tužilaštva BiH, puste na slobodu ili čak vrate na posao.

Odgovor na ovo pitanje dao je Daniel Jyocca, zamjenik pravnog atašea Američke ambasade BiH. On je kazao da ne zna detalje slučaja iznijevši lično mišljenje da “naravno da neko treba odgovarati”.

- Ukoliko se ne pronađu odgovorni te aktivnosti se onda nastavljaju. Ta vrsta raka se širi ukoliko niko nije odgovarao za krivično djelo koje je počinio – kazao je Joka.

Novinari su također ukazali na izjavu ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića o tome da će FBI agenti doći u BiH da bi pomogli u borbi protiv korupcije.

Jyocca je, međutim, izjavio da u ovom trenutku nema plana da se FBiH agenti dovedu u BiH da bi bili sastavni dio nekih istraga u oblasti korupcije 

- Ali kada smo u situaciji da možemo osigurati nek uvrstu edukacije ili boljeg upoznavanja s problemom uvijek smo spremni da ponudimo tu vrstu pomoći. Ako postoje slučajevi korupcije koji imaju sponu sa SAD imamo obavezu da se fokusiramo na te slučajeve i da vidimo na bazi jedne procjene da li je to nešto u šta se mi trebamo uključiti ili je to nešto što bi državni tužilac u SAD smatrao da je to naša obaveza da se time bavimo – kazao je Jyocca.

Agencije za primjenu zakona u BiH, poručio je on, mogu od njih zatražiti bilo koju vrstu konsultacije.

- Mi ovdje u BiH imamo dva agenta, ali u ovom trenutku nemamo planova da dovedemo nove.

Novinarka N1, koja je upitala može li korupcija u našoj zemlji naštetiti najvećoj američkoj investiciji u BiH iza koje stoji kompanija KKR, dobila je odgovor “vjerujemo da korupcija u ovoj zemlji kao i u drugim zemljam može naštetiti poslovanju kompanija”. 

Hultz je upitana da li je bilo istrage u SAD koja se na bilo koji način doticala BiH, a ona je odgovorila da je to bio slučaj u istrazi protiv kompanije “Johnson & Johnson” naglasivši tek da su imali uticaj na ovaj region.