SPORT

OKBiH izabrao najbolje: Ovo je pet zvijezda BiH za svjetsku scenu (FOTO)

Postfestum manifestacije ”Izbor sportiste godine 2016.” u Olimpijskom muzeju

A. S.

9.12.2016

Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine (OKBiH) organizirao je manifestaciju ”Izbor sportiste godine 2016.” koja će održana u četvrtak navečer u prostorijama Olimpijskog muzeja.

Na manifestaciji je izabran sportista godine (Amel Tuka), te najbolji sportista i sportistkinja u seniorskoj konkurenciji (Amel Tuka i Aleksandra Samardžić).

zvanice

Svečanost pred velikim brojem zvanica održana u srijedu navečer u prostorijama Olimpijskog muzeja

U svečanom ambijentu, pred više od 500 zvanica, čelnici Olimpijskog komiteta BiH izabrali su najbolje i dodijelili 24 priznanja

Mi smo izdvojili pet bh. reprezentativca pred kojima je svjetla budućnosti...

Aleksandra Samardžić - džudo

aleksandra-samardzic

Samardžić:  Velika čast i privilegija mi je ova nagrada

Najbolja sportistkinja u seniorskoj konkurenciji je Aleksandra Samardžić. Višestruka šampionka BiH u džudu, od kadetske do seniorske kategorije, trenutno je prvoplasirana na evropskoj seniorskoj rang-listi. 

- Drago mi je što sam dobila priznanje za najbolju sportistkinju Bosne i Hercegovine. Velika čast i privilegija mi je ova nagrada. Nadam se da ću i dogodine ostvariti odlične rezultate i potvrditi ovu nagradu koju sam dobila. Ujedno bih se zahvalila Ministarstvu kulture i sporta KS, ministru Mirvadu Kuriću, ministrici Zori Dujmović iz Federalnog ministarstva kulture i sporta, Olimpijskom komitetu BiH, klupskim kolegama, u prvom redu Larisi Cerić, porodici, prijateljima, te generalnom sekretaru Džudo saveza BiH Arijanu Jahi i treneru Branislavu Crnogorcu – kazala je Samardžić.

Mirza Pramenković - kickboxing

mirza

Pramenković u društvu Amela Mekića i Safeta Kape: Izabran za najboljeg sportistu BiH u kategoriji neolimpijskih sportova

Mirza Pramenković je izabran za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine u kategoriji neolimpijskih sportova. Rođen je 17. avgusta 1998. u Sarajevu, a kickboxingom se bavi od prije dvije godine. U Irskoj je osvojio zlatnu medalju na svjetskom juniorskom prvenstvu, višestruki je balkanski i državni prvak, kao i nosilac priznanja najperspektivniji sportista 2016/17.

Članovi Olimpijskog komiteta BiH izabrali su ga za najboljeg sportistu BiH u kategoriji neolimpijskih sportova.

- Ova nominacija i izbor mi mnogo znače. Ova 2016. godina bila je baš aktivna i vjerujem da sam napravio mnogo na domaćoj, ali i svjetskoj sceni. Ovo je jedno lijepo priznanje i velika motivacija za moj daljnji rad. Zahvalio bih se prije svega roditeljima, posebno ocu Ismiru, koji je moj menadžer i trener, kao i svim ministrima koji su mi obećali pomoć, u prvom redu ministru Mirvadu Kuriću. Nadam se da će i naredna godina, kao što je i ova, biti jednako uspješna I da će za moju BiH ostvariti sjajne rezultate – kazao je Pramenković.

Tatjana Đekanović

djekanovic

Đekanović: Najbolja mlada sportistkinja u kategoriji juniorki

Tatjana Đekanović, članica Bosne i Hercegovine u streljaštvu. Ova učesnica Olimpijskih igara 2016. u Rio de Janeiru, rođena j"5. februara 1997. u Banjoj Luci (živi u Tesliću), izabrana je za najbolju mladu sportistkinju u kategoriji juniorki.

- Presretna sam priznanjem. Super se osjećam i nadam se da ću u budućnosti ostvarivati još bolje rezultate - kazala je Đekanović. 

Toni Miletić

toni

Kadetski reprezentativac BiH, takmičar Džudo kluba Bosna Toni Miletić, izabran je za najboljeg mladog sportistu BiH u kategoriji juniora.

Tonijevi rezultati u 2016. godini su trećeplasirani u Evropi do U-18, prvenstvo održano u Finskoj, balkanski prvak do U-18 (Kikinda, Srbija). Višestruki je šampion BiH, a ove godine u kategorijama U-18, U-21 i U-23 (mladi seniori).

Toni je aktuelno treći u svijetu (četiri pobjede i poraz) i zvanično na četvrtom mjestu Svjetske rang liste U-18.

- Čast mi je bila naći se među najboljim mladim sportistima i ponosan sam na nagradu koju sam dobio od Olimpijskog komiteta. Idemo dalje, trening me čeka - kazao je Miletić.

Ivona Ćavar

cavar

Ćavar: Dobila posebnu nagradu za istaknuti sportski rezultat

Ivona Ćavar, reprezentativka Bosne i Hercegovine i članica Sveučilišnog karate kluba Neretva, osvojila je bronzanu medalju na Svjetskom prvenstvu u austrijskom Linzu. Ivona je ove godine proglašena i najboljom sportašicom Grada Mostara, a na Evropskim sveučilišnim igrama u Hrvatskoj osvojila je zlatnu medalju. OKBIH joj je dodijelio posebnu nagradu za istaknuti sportski rezultat.