VIJESTI

Odbrana Ratka Mladića: On je nevin, branio je svoj narod od islamskog fanatizma

Završene riječi odbrane pred Haškim tribunalom

Redakcija

9.12.2016

Odbrana Ratka Mladića je u završnoj riječi pred Haškim tribunalom kazala da bivši komandant Glavnog štaba Vojske RS “nije kriv” za genocid i druge zločine počinjene tokom rata u Bosni i Hercegovini.

- General Mladić je nevin čovjek - rekao je njegov branilac Branko Lukić.

Lukić je naglasio da je Mladić, po Haškom tužilaštvu, “kriv samo zato što je Srbin i što je branio srpski narod u ratu koji su drugi započeli”, prenosi BIRN-Justice Report.

Mladić je, kako je kazao Lukić, svoj narod branio “u skladu sa zakonom” od neprijatelja koji se služio “islamskim fanatizmom” kako bi došao na vlast.

Po braniocu, tokom procesa tužioci su za zločine u BiH odgovornim proglasili “svakoga ko je Srbin”.

- To nije ništa drugo nego nedozvoljiva kolektivna krivica - ocijenio je advokat Lukić.

Kao “apsurd”, Lukić je naveo da bi “zajedno s Mladićem proglašen krivim mogao biti svaki oficir koji je ikada služio u bilo kojoj armiji”. Lukić je dodao da su se tužioci oslanjali na “propagandu i manjkave dokaze da bi osudili Mladića”.

Branilac je, pored toga, optužio i dvojicu od trojice sudija da su “izričito Mladića proglasili krivim na drugim suđenjima, prije nego što je on imao šansu da se brani”.

To se odnosi na predsjedavajućeg Alphonsa Orieja i sudiju Christopha Flüggea, koji su ranije izrekli osuđujuće presude bivšim pripadnicima VRS-a u Haagu.

- Historija će vama suditi – da li je pravda bila zadovoljena i da li se vidjelo da je zadovoljena - poručio je Mladićev branilac sudijama.

Mladić je optužen za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Osvrćući se na dokazni postupak Tužilaštva, Lukić je kazao da su tužioci nastojali da Mladića prikažu kao “superčovjeka” koji je znao sve i kontrolisao svakoga u BiH.

Po tužiocima, “Srbi su sami djelovali u vakuumu”, a Muslimani i Hrvati bili su samo “nevini posmatrači”, ustvrdio je Mladićev branilac. Naprotiv, rekao je Lukić, Mladić i Srbi bili su napadani od “Patriotske lige“ i “Zelenih beretki”, od Armije BiH (ABiH), Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Hrvatske vojske (HV), ali i od NATO-a i UNPROFOR-a.

Lukić je kazao i da se Stranka demokratske akcije (SDA) spremala za rat još 1990., pod rukovodstvom Alije Izetbegovića, koji je, kako je rekao branilac, “došao na vlast zagovarajući islamski fundamentalizam i nadmoć nad Srbima”.

Mladićev branilac podsjetio je da je Izetbegović 1983. osuđen zbog “Islamske deklaracije”, u kojoj je napisao da “nema mira između islamskih i neislamskih institucija”.

- Srbi su morali da se brane radi golog opstanka - kazao je Lukić.

Odbrana nastavlja završnu riječ.

Tužioci su u završnoj riječi ustvrdili da su dokazali Mladićevu krivicu i zatražili da mu bude izrečena doživotna kazna.