BIH

Hahn nakon predaje upitnika: Nadam se da ćete na pitanja odgovoriti što prije

Evropski komesar nakon predaje upitnika vlastima BiH

Mi. K.

9.12.2016

Evropski komesar za politiku susjedstva i proširenje Johannes Hahn uručio je danas upitnik Evropske komisije vlastima u BiH. Nakon sastanka zajedno s predsjedavajućim Vijeća ministara održana je press-konfernecija. Ranijem sastanku prisustvovali su zamjenici predsjedavajućeg, ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, te ministar komunikacija i prometa Ismir Jusko i direktor Direkcije za evropske integracije Edin Dilberović.

Hahn je kazao da upitnik EK sadrži više od 3.200 pitanja te je izjavio kako je BiH ispunila sve što je bilo predviđeno.

- Cijeli proces može donijeti stabilnosti BiH. Naredni korak je usporedba stanje u državi u odnosu na ono čemu se nadaju zemlje članice EU. Ovo nije nešto što se radi da bi se zadovoljile službe i tijela EU, već proces koji donosi dobrobit i benefite građanima vaše zemlje. Proces EU integracija nosi sa sobom stabilnost, sigurnost i mir te se povećava blagostanje građana, priliv njihovog novca. Današnji potez također donosi bolje perspektive bez da stanovništvo mora migrirati u druge zemlje, donosi nova radna mjesta i vrlo konkretne blagodati za građane BiH. Na osnovu iskustva drugih zemalja imamo dokazan proces da je jedan od koraka ka na bolje i pokretanje većeg broja stranih investicija, jer se kompanije osjećaju sigurnije i vjeruju u njenu evropsku perspektivu - žele više ulagati u BiH - izjavio je Hahn.

On je dodao kako od bosanskohercegovačkih vlasti očekuje usaglašene odgovore te današnji potez predstavljati napredak i spremnost BiH da se pridruži EU.

- Nadam se da ćete što prije napredovati. Ovo je proces koji nije došao iz vedra neba, jer proces integracija datira prije primanja Upitnika - zaključio je Hahn.

Evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju je rekao: "Elektronska verzija upitnika izgleda kao kreditna kartica, a prije korištenja se mora napuniti. BiH želim sve najbolje i nadam se da ćete odgovoriti na pitanja što je prije moguće."

hahn-upitnik

Hah: Elektronska verzija upitnika izgleda kao kreditna kartica, ali prije korištenja se mora napuniti

Hahn se na pitanje novinara osvrnuo i na širenje nacionalizma i ekstremizma.

- To je stvar šire generalne zabrinutosti. Svjedoci smo nacionalističke retorike i u drugim zemljama, a ne samo u BiH. Takve stvari ne pomažu aktuelnim dešavanjima. Prilikom dolaska u Parlamentarnu skupštinu BiH sreo sam grupu studenata, mladih ljudi, koji gledaju naprijed i njih interesuje budućnost BiH, ali i regiona.

On je izjavio da fokus svih nas treba biti na unapređenju socio-ekonomskog stanja i stvaranju radnih mjesta.

- Primjer s cijenom lijekova je dobar potez koji građanima donosi direktne koristi. Takve stvari građani žele i očekuju, umjesto da se grade novi zidovi - naveo je Hahn.

Pitanje radikalizma je mnogo šire pitanje, istakao je Hahn.

- Ako mladim ljudima možemo ponuditi perspektivu i radna mjesta, onda bih pozvao domaće vlasti u BiH, Hrvatskoj i drugim zemljama da rade na tome, da budu kreatori nečega, da osiguravaju budućnost. To je jedini odgovor koji se može ponuditi na radikalizaciju. Ona će se onda smanjiti i ublažiti. To vrijedi za sve. Ovo je jedan prekogranični fenomen i zato je potreban isti takav odgovor i reakcija - zaključio je evropski komesar.

Zvizdić je nakon sastanka s komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju izjavio da dobivanje tog dokumenta predstavlja jedan od najvažnijih datuma u dosadašnjem procesu evropskih integracija BiH

Zvizdić je kazao kako Upitnik predstavlja do sada najsveobuhvatniji, najsloženiji, najkompleksniji zadatak za bh. institucije te je naveo da se Upitnik sastoji iz 33 poglavlja.