GLOBUS

Amsterdam: Sud proglasio Wildersa krivim, ali ga nije kaznio!

Presuda holandskom desničaru

Autor:A.Hu.

9.12.2016

Nakon osam mjeseci suđenja i neviđenog interesa javnosti i medija, holandski Sud je danas proglasio krivim Geerta Wildersa, lidera Slobodarske stranke PVV, ali on neće biti kažnjen zbog povika na jednom stranačkom skupu 2014 godine ''Manje Marokanaca'' (''Minder Marokkanen'').

Tada je Wilders sa stranačkim pristašama poručio da želi vidjeti manje Marokanaca u Holandiji na šta su oni odgovorili povicima odobravanja. Ekstremni desničar čija je stranačka platforma bazirana na izrazitim antimuslimanskim stavovima optužen je za širenje mržnje i poziv na diskriminaciju prema pojedinim grupama i Tužilaštvo je tražilo kaznu od 5.000 eura.

''U našem demokratskom poretku pravo na mišljenje je od fundalementalne važnosti, ali ona je ograničena i ne može biti zloupotrijebljena protiv drugih pa ni demokratski izabrani političari ne mogu stajati iznad zakona.

Wilders nije pravio razliku s pozivima ''Manje Marokanaca'', mislivši na kriminalce iz reda Marokanaca nego na cijelu jednu grupu a nije ni izrazio kajanje zbog izrečenih riječi'', rečeno je između ostaloga u presudi suda na amsterdamskom aerodromu Schiphol, koji je posebno određen za ovo suđenje zbog sigurnosnih razloga.

Odbrana Wildersa je već najavila da će se žaliti na presudu a Tužilaštvo se još uvijek nije očitovalo.

Suđenje Geert Wildersu je počelo u martu nakon 6.500 pristiglih krivičnih prijava, uglavnom iz reda marokanske zajednice i ocijenjeno je kao najspektakularnije u posljednjih nekoliko decenija zbog ogromnog interesu javnosti i medija.

Lider desnice u holandskom parlamentu i dalje ubjedljivo vodi u svim istraživanjima javnog mnjenja i da su izbori u Holandiji sutra, bio bi sigurni pobjednik s 41 zastupničkim mjestom od 150 mogućih u državnom parlamentu.