SPORT

Ronaldova nevjerovatna zarada: Na optužbe Football Leaksa odgovorio objavom porezne prijave

Da li ste znali da je ovoliko bogat

(Am.K)

9.12.2016

Football Leaks je objavio dokumente za koje tvrde da su autentični i pokazuju da je Cristiano Ronaldo sakrio desetke miliona eura od španske porezne službe na račune u drugim zemljama. Naravno, kako bi prikazao manju zaradu i samim tim platio manji porez. 
 
U dokumentima, ali ni u medijima koji su ih objavili i tumačili podatke navedene u njima, Ronaldo nije optužen za nezakonite radnje, ali on i njegov agent istaknuli su da im je ukaljan ugled impliciranjem da se se ponašali neetično. 
 
Odgovor nije trebalo dugo čekati, jer Gestifute, agencija u vlasništvu Jorgea Mendesa, superagenta koji zastupa Ronalda, objavila je poreznu prijavu koju je CR u martu ove godine podnio za 2015., iz koje je vidljivo da je prijavio 227.3 miliona eura prihoda za prošlu godinu. 
 
Mendes, koji je također u dokumentima Football Leaksa optužen da je zaobilazio porezne vlasti, objavio je poreznu karticu njegovog najvažnijeg klijenta, ispunjenu online, koja je deponirana u španskoj poreznoj upravi. 

ronaldo-2
 
S obzirom da brojke na dnu dokumenta nisu osobito čitljive, moramo pojasniti da prva cifra pokazuje kako je Ronaldo gotovo 90 posto prihoda za 2015., točnije 203.7 milijuna eura, ostvario van Španije, dok je u zemlji u kojoj živi od 2009., uprihodio 23.5 miliona eura.
 
U kratkoj izjavi uz priloženuporeznu prijavu, ističe se da je Ronaldo svjestan poreznih obaveza još od početka karijere i da ih uredno ispunjava u svim zemljama u kojima je radio i živio i nije, niti je ikada bio, povezan s problemima s poreznim službama nijedne države.
 
"Podaci koje objavljujemo, iako nas na to ne obavezuje zakon, predstavljaju neoboriv dokaz da su Cristiano Ronaldo i njegovi zastupnici u dobroj vjeri surađivali s poreznom upravom, u duhu transparentnosti i sukladno zakonu."