VIJESTI

Dodik: Ratnici ISIL-a u BiH imaju potencijal za terorizam

Predsjednik Republike Srpske

Tanjug

9.12.2016

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je odluka Ustavnog suda BiH o Danu Državnosti Srpske manifestacija zla koje tamo sprovodi međunarodni faktor.

Dodik je rekao da je sve što oni rade u funkciji neuspjeha BiH i koncepta koji oni zagovaraju u posljednjih 20 godina.

- Niko normalan ne može očekivati da Bakir Izetbegović može Srbima da sruši Dan državnosti i da Srbi samo klimnu glavom i kažu OK. Naravno da nije u redu i oni tu svoju odluku mogu da zakače gdje hoće - rekao je Dodik za "Politiku".

On je ocijenio da je saradnja Republike Srpske i Srbije veoma dobra i da Srbija treba da nastavi sadašnjim putem stabilizacije međunarodnih i unutrašnjih prilika.

Komentarišući izjavu predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović da se veliki broj "ratnika islama vraća u BiH što je isprovociralo oštru retoriku između Sarajeva i Zagreba", Dodik je istakao da je sklon da vjeruje u procjene koje daju Hrvati o narasloj "opasnosti od ekstremizma".

- Ne treba zatvarati oči pred činjenicom da je ishod ove situacije, koja se zove Islamska država u BiH vratio značajan broj onih koji su bili na toj strani, koje imaju značajan potencijal za terorizam - rekao je Dodik.

On je rekao da njegova ranija upozorenja o doseljavanju Arapa u BiH nisu bila nikakav avanturizam, već su bila bazirana na informacijama koje je imao.

- Tada su me zbog ovih riječi optužili za nacionalizam. Sve što sam upozoravao pokazalo se kao tačno i poznato je da više od 50.000 Arapa boravi na različitim mjestima u BiH u nedefinisanom statusu, i to je ozbiljan problem - rekao je on.