GLOBUS

Moskva: Istočni dio Aleppa napustilo 8.000 civila u posljednja 24 sata

Uz pomoć ruske vojske

Fena

9.12.2016

Ruska vojska je danas saopćila da je pomogla da više od 8.000 civila, među kojima dosta djece, napusti istočni dio sirijskog grada Aleppa, koji je pod kontrolom pobunjenika.

Vojni centar za pomirenje u Siriji je objavio da je 8.461 civil, među kojima 2.934-ero djece, napustio istočni dio Aleppa u posljednja 24 sata.

Centar tvrdi i da je 14 ekstremista položilo oružje i da su amnestirani, prenosi Tanjug.

Ruska vojska navodi i da su njihovi stručnjaci raščistili površinu od šest hektara u Aleppu od mina.

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov je jučer objavio da je sirijska vojska obustavila aktivne vojne operacije u istočnom Aleppu zbog velikog napora koji se poduzima na uklanjanju civila iz grada.

Poslije toga su telefonski razgovarali Lavrov i američki državni sekretar John Kerry o situaciji u Aleppu.

Oni su se složili da nastave razgovore o prekidu vatre, kako bi omogućili da humanitarna pomoć stigne do civila, izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Elizabeth Trudeau.

Složili su se i da nastave diskusiju o prekidu vatre kako bi humanitarna pomoć bila dostavljena civilima, ali i kako bi se iz grada sigurno izveli oni koji to žele.

Lavrov je najavio i da će u Ženevi u subotu biti održani tehnički razgovori u kojima će učestvovati Rusija, američki vojni eksperti, diplomate.