GLOBUS

Slovenac postaje šef Evropskog parlamenta?

Jedan od tri konzervativna kandidata

Redakcija

8.12.2016

Slovenski političar Alojz Peterle potvrdio je u četvrtak da je i službeno jedan od tri konzervativna kandidata za novog predsjednika Evropskog parlamenta, a uz njega su to još  Francuz Alain Lamassoure, Irkinja Mairead McGuinness i Talijan Antonio Tajani.

- Dosadašnji predsjednik Martin Schulz mnogo je napravio za vidljivost i prepoznatljivost parlamenta, moj bi cilj bio da više nego do sada poslušamo što žele evropski državljani -kazao je na konferenciji za novinare u Bruxellesu Peterle, koji smatra da nije bez izgleda, iako je Slovenija jedna od manjih članica evropske porodice.

Izbor kandidata iz jedne male članice pokazao bi da nije sve u rukama velikih, rekao je Peterle, kako prenose slovenski mediji, koji je u Sloveniji tokom karijere bio premijer i ministar vanjskih poslova, a osnivač je Slovenskih kršćanskih demokrata (SKD), stranke koja se danas zove Nova Slovenija - kršćanski demokrati (NSI).

Peterle se našalio kazavši da je njegova prednost pred ostalim kolegama što je jedini od kandidata za predsjednički položaj koji ima pilotski ispit i svira usnu harmoniku.

Grupacija stranaka desnog centra, koji u Evropskom parlamentu pripadaju Evropskoj pučkoj stranci (EPP), zajedničkog će kandidata za mjesto predsjednika Evropskog parlamenta birati glasanjem u utorak, dok su se ostale političke grupacije već odlučile koga će kandidirati.