GLOBUS

Kerry i Lavrov razgovarali o prekidu vatre u Siriji

Telefonski sastanak

(Fena)

8.12.2016

Državni sekretar SAD-a John Kerry i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov razgovarali su danas telefonom o situaciji u sirijskom gradu Alepu i saglasili da nastave razgovore o prekidu vatre, kako bi omogućili da humanitarna pomoć stigne do civila, izjavila je glasnogovornica Bijele kuće.

Kako prenosi agencija Reuters, ona je kazala da su se oni suglasili i da nastave diskusiju o prekidu vatre kako bi humanitarna pomoć bila dostavljena civilima, ali i kako bi se iz grada sigurno izveli oni koji to žele.

Lavrov je najavio i da će u Ženevi u subotu biti održan tehnički razgovori u kojima će učestvovati Rusija, američki vojni eksperti i diplomate.

Agencija Tass prenosi da je Lavrov kazao da se sa američkim državnim tajnikom dogovorio da se organizuje sastanak vojnih stručnjaka i diplomata o situaciji u Alepu.

Lavrov je priznao da je nemoguće reći sa sigurnošću da će sastanak dati rezultate, uzimajući u obzir razvoj dešavanja prethodnih nedjelja, kada su amerikanci prvi inicirali dokument koji bi bio baza pregovora.

- Reagovali smo na sve što su amerikanci prduzeli prethodnih nedjelja, u saradnji sa našim ministrom odbrane - rekao je Lavrov i dodao da su brojni njegovi sagovornici na samitu OEBS-a u Hamburgu, izrazili zabrinutost zbog humanitarne situacije u Alepu.

- Ali objasnite im šta Rusija radi, šta naša vojska u Centru za izmirenje zaraćenih strana radi. Kada ih pitate da li imaju slične akcije, nemaju šta konkretno da kažu", rekao je Lavrov i dodao da je danas sirijska vojska prekinula operacije u istočnom Alepu kako bi evakuisala civile.

- Radi se o oko 8.000 civila. To je velika operacija - kazao je on.