LIFESTYLE

Znate li kako se pravilno puni mobitel?

Kako funkcionira baterija na pametnom telefonu

(D. K.)

8.12.2016

Sa prvim punjenjem mobitel je držao danima, a nekoliko mjeseci kasnije bacate se u lov na utičnicu gdje god se nalazili? Saznajte kako funkcionira baterija na pametnom telefonu te kako je pravilno napuniti.

Kako radi baterija na mobitelu?

Danas pametni telefoni dolaze s tzv. litij-ionskim baterijama. One se drastično razlikuju od baterija na bazi nikla iz prvih mobitela.

Princip rada je isti - tokom korištenja mobitela elektroliti iz anode prelaze u katodu, te se koriste za pokretanje i rad uređaja. Baterija je prazna kada svi elektroliti napuste anodu. Za vrijeme punjenja uređaja elektroliti se iz katode vraćaju u anodu.

Koliko dugo će baterija mobitela trajati ovisi o tome koliko elektrolita stane u anodu. Svako punjenje polako razgrađuje anodu i katodu, zbog čega kapacitet elektrolita koji u njih stanu s vremenom postaje sve manji. To je glavni razlog zašto baterija zahtijeva češće punjenje što je starija.

Pitate se gdje je ta drastična razlika između litij-ionske i baterija na bazi nikla?

Baterije na bazi nikla imaju tzv. memorijski efekat. To znači da ih svaki put treba do kraja napuniti i potom do kraja isprazniti. Time im se zadaje kapacitet kako bi što duže radile prije nego se isprazne.

Međutim, litij-ionske baterije funkcioniraju na potpuno suprotan način, piše portal Telegram.hr.

Kako najbolje puniti bateriju?

Litij-ionske baterije na pametnim telefonima mogu imati životni vijek od 500 do 1.500 ciklusa, ovisno o kvalitetu i kapacitetu baterije te koliko često je praznite i punite. Ciklus se odnosi na jedno kompletno pražnjenje i jedno punjenje baterije. S pažljivim korištenjem taj broj raste, s pretjeranim korištenjem pada.

Na primjer, ako vam se baterija isprazni u jednom danu, preko noći je napunite i tako svaki dan - očekujte da će trajati oko godinu dana.

Litij-ionskoj bateriji štete dvije stvari: pražnjenje do kraja i visoke temperature.

Što više pustite bateriju da se isprazni, to će se ona prije “oštetiti”. Umjesto da je ispraznite do kraja, preporučljivo je puniti bateriju češće i kraće, na primjer kada njen kapacitet padne do pola.

Litij-ionske baterije najbolje rade kada se njihov kapacitet drži između 40% i 80%. Budući da nemaju memoriju kao baterije na bazi nikla, djelomično punjenje će im pomoći.

Budući da nije uvijek praktično svako malo spajati mobitel na utičnicu, razmislite o kupovini eksterne baterije. I ona ima ograničeni rok trajanja, ali više se isplati kupiti power bank nego novi pametni telefon.

Također držite mobitel na što nižim temperaturama - što dalje od direktnog sunca, površine laptopa ili drugih uređaja koji radom generiraju toplinu. Na temperaturi od 40 ºC baterija će godišnje izgubiti 40% svog kapaciteta - probajte to izbjeći.

Loša vijest su i plastične maskice za mobitele. S obzirom na to da one povećavaju efekat grijanja, obavezno izvadite mobitel iz maskice kada ga punite.

Što ako je baterija litij-polimerska?

Neki pametni telefoni dolaze s litij-polimerskom baterijom, no princip rada i brige o njoj ostaje isti kao i kod litij-ionskih baterija.

Glavna razlika između litij-ionske i litij-polimerske baterije u savremenim pametnim telefonima je polimerska futrola u kojoj se litij-polimerska baterija nalazi. Prednost tog materijala je ta što može biti izuzetno tanak i lagan, a to ga čini pogodnim za korištenje u pametnim telefonima.

Međutim, litij-polimerske baterije su malo osjetljivije na temperaturu te malo slabije drže kapacitet. Zbog toga se isplati malo više brinuti o njima.