GLOBUS

Počelo je: Evo zašto je Trumpov savjetnik danas stigao u Moskvu

Uticajni biznismen Carter Page

Redakcija

8.12.2016

Savjetnik izabranog predsjednika SAD Donalda Trumpa Carter Page doputovao je u Moskvu gde će imati niz pregovora.

Page je čovjek za kojega se ističe da je jedan od Trumpovih neformalnih savjetnika za vanjsku politiku, stigao je u Moskvu gdje će se sastati s ruskim biznismenima i političarima - prenosi novinska agencija Reuters na temelju izvještaja ruske novinske agencije RIA Novosti.

- Sastaću se sa uticajnim biznismenima i političkim liderima - rekao je Page za RIA Novosti.

Ko je Carter Page?

Inače radi kao konsultant za naftnu industriju, ali tokom Trumpove kampanje bio je njegov savjetnik za vanjsku politiku. Vlasnik je investicijskog fonda Global Energy Capital u New Yorku. Specijalizirao se za ruski i centralnoazijski naftni i plinski biznis.

Objavio je nekoliko članaka u vanjskopolitičkim listovima kao što je Global Policy Journal. U svojim tekstovima nahvalio je ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog čega se našao na meti kritika u SAD-u dok ga, sasvim očekivano, u Rusiji vole citirati nazivajući ga "poznatim američkim ekonomistom".

U martu 2016. Page se našao na popisu petorice Trumpovih savjetnika za vanjsku politiku.

Savjetnik Trumpa je dodao da će ostati u Moskvi do 13. decembra.

Ranije je govorio da su administraciji predsjednika SAD potrebni ljudi koji vjeruju u potencijal rusko-američkih odnosa.

- Dijalog između zemalja je nemoguć bez povjerenja prema ruskom lideru Vladimiru Putinu - istakao je tada Page.

Page je ranije radio i u Moskvi i to u odjeljenju banke Merrill Lynch.

U julu su američki mediji pisali o putovanju Trumpovog savjetnika u Moskvu i skrenuli pažnju na to da je u svom nastupu pred studentima i novinarima kritikovao američku politiku prema Rusiji. Tada su specijalne službe SAD potvrdile da prate Pagea.