LIFESTYLE

Kubanski vođa nikada mu nije oprostio: Kako je Tito izdao Castra

Otkrivene tajne bilješke

(Al. Ti.)

8.12.2016

Darko Bekić, hrvatski diplomata objasnio je složene odnose između Tita i Fidela Castra vezane uz kupovinu, odnosno prodaju oružja po koje je lično jednom na Brione došao Che Gevara.

Bekić piše kako se u tekstovima o Titu i Castru preuveličava kako se međusobno nisu voljeli, kao i Titova dosljedna, nesvrstana politika nasuprot Castrove prosovjetske linije u pokretu nesvrstanih, piše Express.

Ustvari, istina je nešto složenija, tvrdi Bekić.  U ljeto 1959, svega nekoliko mjeseci poslije osvajanja vlasti, Castro je s velikim nadama poslao Che Gevaru kod Tita da pokuša da kupi oružje potrebno za odbranu kubanske revolucije.

U nategnutom razgovoru, vođenom tokom avgusta na Brionima, Tito je Che Gevari dao samo maglovito obećanje za 12 topova, 120 minobacača i lakog pješadijskog naoružanja, i uputio ga da o tome dalje pregovara s jugoslovenskim ambasadorom pri OUN u New Yorku.

U jednom svom govoru, 1968., Castro je ovako opisao razgovore s Titom, odnosno, s dotičnim jugoslovenskim diplomatom u New Yorku:  "Stalno izbjegavaju da nam daju odgovore. Rečeno nam je da oružja nema i da moraju da ga proizvedu, da cijene nisu stigle; a kada su cijene konačno došle, nudili su nam samo oružje malog kalibra po izrazito visokim cijenama, koje su bile previsoke čak i za međunarodno tržište.

Prije toga, ali i kasnije kada smo htjeli da kupimo oružje u Jugoslaviji, neki su drugovi otišli u Jugoslaviju i tamo pokušali da dogovore kupovinu oružja, ali rezultat je opet bio neuspješan uz još nekoliko dodatnih prepreka. Možemo da kažemo da ništa što smo pokušali nije donijelo napredak, uprkos tome što smo bili jako zainteresovani.

"Neuspješni pregovori s Titom i njegovim diplomatama jako su razočarali Castra i Che Gevaru, ali tek tada je uslijedio pravi šok. Naime, Castrovi saradnici su u arhivi svrgnutog diktatora Fulgencija Batiste pronašli tajnu diplomatsku bilješku njegovog vojnog atašea iz Meksiko Cityja od 13. decembra 1958. (samo dvije nedjelje prije pobjedonosnog ulaska Fidela Castra u Havanu!).

U njoj kojoj ovaj javlja da njegov "dobar prijatelj", jugoslovenski ambasador nudi Batistinom režimu velike količine raznog jugoslavenskog oružja, uključujući i torpedne čamce, po najpovoljnijim cijenama. Ovo otkriće potpuno je porazilo Fidela, Chea i čitavo kubansko vodstvo.

"Koliko je veliko bilo naše iznenađenje kada smo otkrili ovaj dokument u arhivama, naročito što nam je trebalo oružje kako bismo se odbranili od imperijalista oni su stavili sve moguće prepreke pred nas i nisu nam prodali nijedan komad oružja.

Oružje su nudili Batisti kako se rat primicao kraju. Kada čak ni imperijalisti nisu htjeli da mu prodaju oružje, čak ni Jenkiji mu nisu htjeli prodati oružje, ali ova gospoda su mu ponudila dobro i jeftino oružje.", rekaa je tada Castro. Tako je narednih 20-ak godina, sve do Titove smrti, Castro je s Jugoslavijom održavao odnose samo zbog potreba "visoke politike" i diplomatske pragmatike, ali nikada više iskreno i prijateljski.