GLOBUS

Nuklearni rat više nije nezamisliv: Da li se sprema teren za sukob globalnih sila?

Svijet u strahu

Redakcija

8.12.2016

Nuklearni rat više nije nezamisliv i ne, ne govorimo o tenzijama između Rusije i SAD-a. Novinar i režiser John Pilger, koji je i dobitnik nagrade BAFTA, snimio je dokumentarac u kojem želi prekinuti šutnju o novoj velikoj prijetnji svjetskom miru - nadolazećem ratu SAD-a s Kinom.

Svjetski masovni mediji izvještavaju o sve drskijim potezima Kine u Južnom kineskom moru, gdje ta velesila svojata otoke i teritorij za sebe u očitom pokušaju vlastite ekspanzije, no John Pilger to ne vidi tako. Pilger smatra da Kinezi zapravo odgovaraju na aktivnosti američke vojske u njihovom okruženju.

Promjena strategije američkog predsjednika Baracka Obame i prebacivanje težišta na Aziju 2011. godine, rezultiralo je izgradnjom 400 američkih baza, uključujući i Guam, Južno kinesko more, Južnu Koreju i Japan. Gledano geografski, SAD je oko Kine napravio vojnu omču, smatra Pilger. Omča je to koju čine rakete, ratni brodovi i nuklearno naoružanje.

"Dobitnik Nobelove nagrade za mir, Barack Obama, posvetio je milijarde dolara našem (američkom) nuklearnom arsenalu. On posvećuje milijarde budućih dolara ratu u svemiru i mi trebamo neprijatelja kako bi opravdali sav taj novac, a Kina je taj savršeni neprijatelj", ističe Pilger, a prenosi RT, na čijem će dokumentarnom kanalu od petka premijerno biti prikazan dokumentarac "The Coming War on China".

Pilger smatra da su američki pokušaji provociranja Kine zapravo izuzetno opasni. "Poenta ovog svega jest da smatram kako niko zapravo ne želi nuklearni rat između velesila SAD-a i Kine. No ono što se događa ovdje jest postavljanje temelja i krajolika za potencijalne pogreške i nesreće", dodaje Pilger.

"Stoga se nalazimo opet u onom zabrinjavajućem i gotovo stranom 'Strangelove' svijetu, kojeg smo se svi pribojavali", kaže Pilger. On je zapravo povukao paralelu s kultnim filmom Stanleyja Kubricka "Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb" (Dr. Strangelove ili: Kako sam prestao brinuti i zavolio bombu), koji ismijava prijetnju nuklearnim sukobom između SAD-a i Rusije.

U Pilgerovom su dokumentarcu izjave i pomoćnika američkog državnog sekretara Daniela R. Russela, koji kaže da velika većina priobalnih azijskih zemalja pozdravlja prisutnost američke vojske i mornarice na njihovom području te da to prihvaćaju i Kinezi.

"Moj dojam je da se oni zapravo boje", odgovara mu Pilger.

Jedan od sagovornika u dokumentarcu ističe da su stari Kinezi izgradili Kineski zid kako bi zadržali barbare izvan svojeg teritorija, a ne da bi se širili. Žele li Kinezi napraviti morski zid u Južnom kineskom moru kako bi zadržali Amerikance? Treba pogledati u spomenutom dokumentarcu.

Pilger tvrdi da svijet opet stoji na svega par minuta do ponoći na onom poznatom satu koji broji vrijeme do nuklearne apokalipse. "Ovaj dokumentarac želi razbiti tu tišinu. Nuklearni rat više nije nezamisliv", poručuje na kraju Pilger.