TENIS

Ispovijest Borisa Beckera: Đoković mora znatno više pažnje posvetiti tenisu

Njemački teniski stručnjak otvoreno

(D. K.)

8.12.2016

Najbolji srbijanski teniser Novak Đoković i njemački trener Boris Becker u utorak su okončali uspješnu trogodišnju saradnju. Nakon raskida saradnje, tokom koje je Đoković osvojio 25 trofeja, od čega šest Grand Slam titula, Becker je prilično otvoreno pričao o tom periodu i otkrio neke detalje iz privatnog života svog dojučerašnjeg "učenika".

Posljednje mjesece saradnje obilježila je kriza u igri Đokovića, koja je nastupila po osvajanju Roland Garrosa, odnosno ranog ispadanja na Wimbledonu.

Poslije poraza od Sama Querreyja na Wimbledonu, Đoković je bio neuobičajen na konferenciji za novinare, gdje je govorio o porodičnim problemima.

Becker je rekao da je tako bilo jer je 29-godišnji teniser imao problema da uskladi profesionalni i privatni život. Javnost je tada špekulisala da su Novak i Jelena pred razvodom.

- Ne znam da je imao privatnih problema. On je sretno oženjen, ima prelijepog sina. Ali, profesija tenisera je možda jedna od najsebičnijih u sportu, pošto se radi samo o tebi, a on je stalno govorio da je porodičan čovjek, a naravno supruga i ostatak porodice morali su da budu u drugom planu. To ne može tako da bude zauvijek i mislim da je na to mislio. Mislim da nije bilo problema. Upoznao sam njegovu suprugu, ona je divna i veoma, veoma podržava svog muža. Ali, ne provode dovoljno vremena zajedno. Tako sam i ja prije 20 godina. Takva je priroda teniskog posla - kazao je Becker.

Uprkos lošijim rezultatima Đokovića u drugom dijelu godine, Becker vjeruje da je Đoković najtalentovaniji teniser i podržao ga da to dokaže sljedeće godine.

- Siguran sam da će ga boljeti činjenica što je izgubio prvo mjesto od Andyja Murraya. Znam da ga boli poraz od Stana Wawrinke u finalu US Opena. Mislim da mu je to na čudan način i trebalo, da vidi kako izgleda kada gubiš, pošto nije gubio u posljednje dvije, dvije i po godine. Uvjeren sam, a ja ću biti njegov najveći navijač sljedeće godine, da će vratiti prvo mjesto na ATP listi i dominaciju u tenisu. Ali, mora da se vrati na posao, mora da se vrati satima treninga i da se preusmjeri na ono što ga je i učinilo jakim - dodao je Becker.