BIH

Nikšić o krivičnoj prijavi: Moj jedini interes je bio sačuvati više od hiljadu radnih mjesta u Krivaji

Bivši premijer i predsjednik SDP-a za Avaz.ba

K. Ke.

8.12.2016

Vlada FBiH danas je podnijela krivičnu prijavu protiv bivšeg premijera Federacije BiH i predsjednika SDP-a Nermina Nikića zbog svega što je "njegova" Vlada FBiH radila u vezi preduzeća IP Krivaja Zavidovići. Prema navodima iz Vlade, Nikšić je zajedno s ostalim ministrima budžet Federacije oštetio za oko 43 miliona KM.

No, Nikšić je za Avaz.ba izjavio da se on ponosi onim što je učinjeno u tom preduzeću, te da ne vidi ništa sporno.

- Moj jedini interes bio je da se proba sačuvati više od hiljadu radnih mjesta u ovoj kompaniji, koja je sistematski pljačkana gotovo dvije decenije od strane raznih SDA direktora i njihovih političkih sponzora iz Vlade FBiH i Vlade Zeničko-dobojskog kantona. O svemu tome Vlada FBiH je u mom mandatu podnijela niz krivičnih prijava koje nikada nisu procesuirane - navodi Nikšić.

Što se tiče prijave koju Vlada na čelu s Fadilom Novalićem podnosi protiv njega, Nikšić kaže da se radi o "drskom pokušaju opravdavanja vlastite nesposobnosti, impotentnosti i nebrige za radnike".

- Smisao ugovora za kojeg tvrde kako će nanijeti štetu FBiH jeste da se osigura uvezivanje staža za radnike Krivaje kojima doprinosi nisu uplaćivani od 2004. godine i to na način kao i za sve druge radnike u FBiH, koji imaju isti problem. Ugovor je odobren od strane Vlade FBiH i ja sam kao premijer ovlašten da ga potpišem - naveo je on.

Bivši premijer navodi kako je "uvezivanje staža radnicima obaveza institucija ove države, jer je Krivaja bila državna kompanija i svaka vlast je dužna pomoći svojim građanima".

- Trenutna Vlada koju vodi Novalić na bezbroj primjera je pokazala svoju bešćutnost i odsustvo svake brige za opljačkane radnike koji u njihovoj viziji države imaju pravo valjda samo da umru. Ja se borim za zemlju u kojoj će radnici živjeti od svog rada i u kojoj će oni koji su pošteno radili moći ići u penziju - navodi Nikšić.