OSTALI SPORTOVI

Ovo nemojte raditi kod kuće: Momci iz "Savages Crewa" hrabriji su od pola Bosne

Ekipa divljaka u akciji

Autor:D.K./M.M.

8.12.2016

Grupa momaka iz Sarajeva bavi se sportom za koji zaista treba izuzetno mnogo hrabrosti. 

Mladići, koji su tek postali punoljetni, su još prije nekoliko godina osnovali grupu pod nazivom "Savages Crew" (Ekipa divljaka), a od tada se bave brdskim biciklizmom. Iako nemaju ni 20 godina takmiče se u spustu, jednoj od najopasnijih disciplina ekstremnog sporta. To su prepoznali i najveći svjetski mediji poput Reutersa i Guardiana, objavljeni snimci su očarali svijet, a sada je na red došla i BiH.

Česte povrede ih ne sprečavaju da svakodnevno treniraju. Oprema je zaista skupa, podrška mizerna, ali adrenalin ih tjera da štede za budućnost.

Kamer Kolar, Kemal Mulić i Tarik Hadžić svaki trenutak slobodnog vremena koriste za odlazak na Trebević gdje je staza najbolja, ali isključivo njihovom zaslugom. Entuzijastična ekipa konstantno obnavlja teren koji bi u suprotnom propao kao što je slučaj sa ranijim stazama na Čavljaku i Igmanu.

dsc-0043

Tarik Hadžić (lijevo), Kemal Mulić i Kamer Kolar (desno)

Koliko je ovaj vid biciklizma opasan dovoljno govori podatak da je kamera Reutersa prilikom snimanja priloga o ovim mladićima iz Sarajeva nastradala. Srećom, mi smo zajedno sa opremom ostali neoštećeni.

Nepristupačan i neravan teren, korijenje i grane opale sa drveća prave prirodne prepreke na ovoj klizavoj improviziranoj stazi dugoj oko 2,4 kilometra. Čak bi se i svjetski prvaci u ekstremnom biciklizmu zapitali da li se spustiti kada bi se popeli na vrh strmine.

Beskrajno energična grupa iskoristila je planinu za bijeg od letargične bh. svakodnevnice, a svim Bosancima i Hercegovcima su poručili da bi i oni trebali da urade isto.

Pogledajte video.