VIJESTI

Sramotno: Dom za male heroje i njihove roditelje pred zatvaranjem!

Zašto nema novca za bolesnu djecu - Roditeljska kuća bez finansijske podrške

A. TABAK

8.12.2016

Roditeljska kuća koja je jedino utočište porodicima  teško oboljele djece koja se liječe na Hematoonkološkom odjeljenju na Pedijatriskoj klinici je pred zatvaranjem. To nam je potvrdila i Predsjednica Udruženja „Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH“ Lejla Kamarić na jučerašnjoj prezentaciji o dosadašnjem radu ove ustanove.

Mjesečna izdvajanja

- Prilikom otvaranja kuće pozvali smo organe vlasti da se uključe i pomognu rad kuće. Još uvijek ništa nije urađeno, i ukoliko se nešto ne poduzme, mi ovako nećemo moći još dugo raditi, možda nekih par mjeseci zahvaljujući našim donatorima. Ova kuća nema velike troškove, potrebno nam je 12.000 KM mjesečno kako bi mogli pružiti roditeljima sve potrebne usluge. U FBiH ima 80 općina, kada bi svaka od njih uplaćivala po 100 KM mjesečno mogli bi se finansirati. Općina Centar je jedina koja nam pomaže. Trenutno pravimo novogodišnje čestitke i prodajemo ih za ! KM kako bi skupili nešto novca za troškove – dodala je Kamarić.

prezentacija-kuca

S jučerašnje prezentacije: Pomoć donatora

Ističe da je premijer FBiH Fadil Novalić na otvaranju Roditeljske kuće izjavio da se mora sistemski riješiti pitanje finansija ali da je od tada prošlo sedam mjeseci, a još uvijek sa njim nisu imali sastanak.

Smještajni kapaciteti tokom ovih 200 dana bili su popunjeni oko 70 posto i u kući je od njenog otvorenja boravilo 30 porodica.

Menadžer Roditeljske kuće Fikret Kubat prezentirao je pogodnosti koje kuća nudi kako djeci sa malignim oboljenjima tako i njihovim roditeljima.

Besplatan smještaj

- Ono što roditeljima stoji na raspolaganju dok traje liječenje djece jeste besplatan smještaj, hrana i higijenska sredstva. Također,  organiziramo okupacione i kreativne radionice za roditelje i  djecu, kao i savjetovanje sa psihologom i socijalnim radnikom. Kroz ovih 200 dana koliko kuća radi možemo vidjeti da su roditelji smireniji, djeca  sretnija– dodaje Kubat.

Dragica Raič iz Neuma, majka djevojčice koja se trenutno liječi od leukemije je istakla da u Roditeljskoj kući boravi 3.5 mjeseca.

dragica-raic

Raič: Ne znam kako bih bez Roditeljske kuće

- Da nema Roditeljske kuće morala bih osim za dijete, brinuti se i za finansije. Ne znam kako bih uspjela platiti sve te troškove s obzirom da sam samohrana majka. Ovdje ne plaćam ni smještaj ni hranu, sve imamo besplatno – navela je Raič.

Izliječenje do 80 posto

Dr. Edo Hasanbegović naglasio je da se na Hematoonkološkom odjeljenju liječe djeca iz cijele FBiH gdje je procenat izlječenja do 80 posto. Godišnje na kliniku prime oko 60 malih pacijenata. Ističe da postojanje Roditeljske kuće značajno  utiče na konačan ishod liječenja jer su i roditelji i djeca rasterećeni brige oko finansija i smještaja te imaju psihosocijalnu podršku od strane Udruženja.