BIH

Da bi djeca u vrtićima jela zdravu hranu potrebno pola sata pripreme

Tvrdnje stručnjaka

Fena

8.12.2016

Da bi djeca u vrtićima jela zdravu hranu kuharu je potrebno pola sata dnevno, smatraju stručnjaci.

Članovi Centra za edukaciju kadrova u ugostiteljstvu, koje je osnovano u sklopu Udruženja kuhara BiH, radili su s kuharima iz šest vrtića na području Federacije BiH, a na terenu su se susretali sa "čudnim jelovnicima".

Predsjednik Udruženja kuhara BiH Nermin Hodžić Feni je kazao da većina jelovnika nije bila prilagođena djeci.

"U vrtićima sam probao jako dobru kalju, ukusna je, ali kupus teško probavi i moj organizam, a kamoli organizam djeteta do pet godina. Edukacija je zaista neophodna", rekao je Hodžić.

Naglašava da je dovoljno pola sata da se djeci napravi sirni namaz od mladog sira, pašteta od piletine ili riblja pašteta. Industrijski namazi i pržena hrana, po njegovim riječima, ne bi trebali imati mjesta na trpezama za djecu.

"Ako se kuhari i odluče za viršle, onda to treba biti rijetko, a ne pet dana u sedmici", istakao je Hodžić.

Cijeneći važnost ishrane kod djece Udruženje je s UNICEF-om organiziralo radionice u Čapljini, Goraždu, Bihaću, Tuzli, Sarajevu i Zenici.

Prema iskustvima s terena Hodžić tvrdi da su kuhari spremni na saradnju te da prihvataju savjete i raduju se edukacijama.

Dok sistem ne bude zvanično uspostavljen dogovoreno je da djeca od kuće donesu po jednu voćku, a UNICEF je vrtićima donirao sokovnike.

Sarajevski vrtić "Smart" postigao je najviše uspjeha, a navodi da je najsavremeniji u državi. Udruženje je s tim vrtićem potpisalo ugovor i dogovorena je saradnja.

Udruženje je, naglašava Hodžić, spremno da sarađuje i s drugim vrtićima i radi na edukaciji kuhara za najmlađe.