VIJESTI

Crnadak: Proces evropskih integracija pripada svima, i RS-u i FBiH

Ministar vanjskih poslova BiH

Fena

8.12.2016

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak ocijenio je ovu godinu kao uspješnu za evropske integracije, istakavši da ovaj proces pripada svima, i Republici Srpskoj (RS) i Federaciji BiH, odnosno cijeloj BiH.

Naglasio je da je glavni vanjskopolitički cilj BiH članstvo u Evropskoj uniji (EU) te da taj stav dijele oba bosanskohercegovačka eniteta, kao i njihovi građani i institucije na svim nivoima vlasti.

Kako je rekao, upravo u fazi koja počinje sutra dostavljanjem Upitnika Evropske komisije BiH, vidjet će se koliko je važno da Mehanizam koordinacije koji su usvojili funkcionira te da svako radi svoj posao na svim nivoima vlasti.

Napomenuo je da će sutra evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn predati Upitnik Evropske komisije te da je to analitički dokument koji obuhvata mnogo detalja da bismo dobili rendgenski presjek političkog sistema i cijelog društva.

Posebno je bitno, naglasio je Crnadak na današnjoj pres-konferenciji, da Upitnik svojom strukturom prati strukturu kasnijeg pregovaranja, kao i svih budućih aktivnosti BiH na putu evropskih integracija.

- To je veoma zahtjevan, težak i komplikovan posao, jer uz svaki odgovor u svakoj oblasti dužni smo da dostavimo i prevode zakona i drugih propisa - rekao je.

Dodao je da je rok koji je predviđen za odgovore na upitnik šest mjeseci te da bi bilo dobro organizirati zajedničku sjednicu Vijeća ministara, Vlade RS-a i Vlade FBiH, uz prisustvo premijera kantona i gradonačelnika Distrikta Brčko BiH tri mjeseca nakon dostavljanja Upitnika, da bismo analizirali šta je urađeno i koji su najveći problemi.

- U narednim sedmicama pokazat ćemo da li imamo istinsko evropsko opredjeljenje u BiH ili se to koristi samo za lijepu priču, a da suštinski nismo spremni da pravimo iskorake - kazao je ministar vanjskih poslova BiH.

Smatra da je osnovna pretpostavka i uvjet za naredne korake ostvarenje stabilnog političkog ambijenta i nastavak izgradnje međusobnog povjerenja.

Crnadak je podsjetio i na činjenicu da je u BiH kao osnovni problem naznačen izuzetno visok stepen korupcije.

- Posebno je opasna korupcija na najvišim nivoima i zato se od nas očekuje da BiH sa svojim pravosuđem u narednoj godini prvi put zabilježi značajne rezultate u borbi protiv korupcije na najvišem nivou - naglasio je.

Osim toga, nastavak reformi, priprema kvalitetnih odgovora na vrijeme i funkcioniranje Mehanizma koordinacije su odgovori koji će omogućiti BiH da dobije kandidatski status do kraja naredne godine.

U okviru dinamičnih aktivnosti s predstavnicima EU, najavio je sastanak sa svim ambasadorima zemalja članica EU i šefom Delegacije EU u BiH ambasadorom Lars-Gunnarom Wigemarkom, sredinom slijedeće sedmice u Banjoj Luci, gdje će analizirati sve urađeno u prošloj te prioritete u narednoj godini.