VIJESTI

Krivična prijava protiv bivšeg premijera Nermina Nikšića zbog sumnje da je oštetio budžet za 43 miliona KM

Odluka Vlade FBIHE. Ma.

E. Ma.

8.12.2016

Vlada FBiH je danas usvojila informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o realizaciji zaključka od 1. septembra 2016. godine koja se odnosi na stanje u IP Krivaja d.o.o. Zavidovići - u stečaju.

Ovo federalno ministarstvo je zaduženo da kompletnu dokumentaciju o IP Krivaja d.o.o. Zavidovići - u stečaju, sa usvojenom informacijom i izvještajem o počinjenju krivičnog djela, dostavi na postupanje nadležnom tužilaštvu.

Zaduženo je i da, u saradnji s Federalnim ministarstvom finansija, sagleda mogućnost realizacije Ugovora o regulisanju statusa i uvezivanju staža zaposlenika IP Krivaja d.o.o. Zavidovići - u stečaju u postupku prodaje imovine stečajnog dužnika, s obzirom da je Ugovor na snazi i proizvodi posljedice po budžet Federacije BiH.

U informaciji je, uz ostalo, a na osnovu dopisa Federalnog pravobranilaštva, navedeno da postoji opravdana i osnovana sumnja da je preuzimanjem duga koji Vlada nije obavezna platiti, naročito za subjekt koji je u postupku stečaja, nanesena velika šteta federalnom budžetu. To ima elemente krivične odgovornosti, a svakako može imati nemjerljive posljedice po budžet FBiH, jer Federalna vlada nema zakonskih obaveza prema radnicima u stečaju.

S tim u vezi, kako je navedeno u informaciji, nadležnom tužilaštvu će biti dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv bivšeg premijera Federacije Bosne i Hercegovine Nermina Nikšića i N.N. lica uposlenika Vlade Federacije BiH, nadležnih za predmetni resor, a zbog postojanja osnovane sumnje da je osobno u svojstvu premijera Federacije BiH, i s N.N. licima u vezi, sukladno njihovoj nadležnosti, inicirao i izvršio radnje koje imaju obilježja krivičnog djela, odnosno udruživanje u organizovani kriminal i korupciju, samovlasti, zloupotrebe službenog položaja i ovlasti, zloupotrebe ovlasti u službenom poslovanju, prevare, krivotvorenja isprava, nesavjesnog rada u službi, na koji način je oštetio budžet Federacije BiH za oko 43 miliona KM.

U međuvremenu, budući da je Ugovor i dalje na snazi, Vlada FBiH je obavezna ispunjavati njegove odredbe i zbrinjavati radnike IP Krivaja d.o.o. Zavidovići - u stečaju, za šta će pokušati iznaći rješenje.