GLOBUS

Šef britanske tajne službe: Rusija i Assad prave novu vrstu terorista, koji su prijetnja za sve nas

Šef MI6 Alex Younger u svom prvom obraćanju iznio šokantne optužbe

Redakcija

8.12.2016

Šef britanske obavještajne službe MI6 Alex Younger, u svom prvom obraćanju javnosti iznio je informacije kojima žestoko optužuje predsjednika Rusije, Vladimira Putina, piše Independetn.

On je naveo da Rusija i sirijski režim pod vođstvom Bashara al Assada, brutalnom vojnom akcijom u Siriji, stvaraju novu generaciju terorista koji će biti prijetnja za sve, pa time i Veliku Britaniju

Younger je u svom govoru rekao da vjeruje da će aktivnosti ruske vojske i snaga sirijskog režima dovesti do tragičnih posljedica.

- U Allepu Rusija i sirijski režim žele da stvore pustoš i nazovu ga mirom. Nazivanjem teroristom svakoga ko se suprotstavlja brutalnoj vladi oni od sebe guraju upravo onu grupu sa kojom treba da budu na istoj strani u borbi protiv ekstremista... Ne mogu sa sigurnošću reći šta će donijeti sljedeća godina, ali znam da ne možemo biti sigurni od pretnji iz te zemlje dok se ne završi građanski rat - rekao je on.

Njegov stav je u suprotnosti sa stavom Donalda Trumpa i njegovih savjetnika koji su izrazili divljenje aktivnostima Vladimira Putina u Siriji i koji vide Rusiju kao budućeg saveznika u borbi protiv Islamske države i drugih terorističkih grupa.

Young je upozorio da ekstremisti ISIL-a koji se nalaze u Siriji planiraju napade na Veliku Britaniju i njene saveznike.

On je iznio tvrdnju da se Britanija suočava sa prijetnjom terorista bez presedana, uključujući 12 zavjera koje su uspiješno osujećene od juna 2013.

- Dok ovo govorim, izuzetno organizovane strukture za planiranje vanjskih napada koje postoje unutar Daeša (Islamske države), i pored toga što su suočene vojnom prijetnjom, smišljaju načine izvođenja nasilja protiv Ujedinjenog kraljevstva i naših saveznika, a da pritom nisu nijednom napustile Siriju - kazao je Younger u sjedištu MI6 u centru Londona.

On je također kritikovao i sve one koji putem cayber napada pokušavaju da podriju demokratiju. Iako nije konkretno rekao na koga misli, jasno je da se njegove riječi i ovdje odnose na Rusiju.